Gyártók A Geely segítségével oldódhatnak meg a Faraday Future anyagi nehézségei

A Geely segítségével oldódhatnak meg a Faraday Future anyagi nehézségei

autopro.hu/V.M. | 2021.02.01 11:22

A Geely segítségével oldódhatnak meg a Faraday Future anyagi nehézségei

Fotó: Faraday Future

Sok más elektromos járműveket fejlesztő cég után a kaliforniai Faraday Future is egy, más cégek felvásárlására létrehozott vállalattal egyesülve fog tőkéhez jutni és válik nyilvánosan működő részvénytársasággá. A startup egyik befektetője a Volvo Cars-t is birtokló kínai Geely.

Hirdetés

A 2014-ben alapított Faraday Future-t az Egyesült Államokban bejegyzett Property Solutions Acquisition Corp vásárolja fel. Az összevont vállalkozás becsült értéke 3,4 milliárd dollár lesz, részvényeit a New York-i Nasdaq részvénytőzsdén fogják jegyezni.

Az ügylet során a Faraday Future egymilliárd dollár bruttó bevételhez jut majd. Ebből 775 millió dollárt fog kitenni a magántőke-befektetés, amihez a Reuters értesülései szerint jelentős összeggel járul hozzá a kínai Geely autógyártó. Az ázsiai gyártó érdekeltségébe tartozik a Volvo Cars, a Lotus, továbbá részesedéssel rendelkezik a Daimlerben is.

Ahogy arról nemrég az autopro.hu is beszámolt, sajtóértesülések szerint a Faraday Future Kínában gyártaná első autóját. Elképzelhető, hogy a startup egy saját üzemet húzna fel, de ugyanakkor állítólag tárgyalásokat folytat a Geely-vel a járműve bérgyártásáról és közös fejlesztéséről.

A vállalat már 2019-ben megkezdte volna luxus elektromos autója, az FF 91 gyártását, ám elhúzódó pénzügyi nehézségei ebben megakadályozták. Most azonban a felvásárlás révén a cég elégséges tőkéhez juthatott ahhoz, hogy megkezdje a gyártás megszervezését.

Közkedvelt megoldás

Az elektromos járműveket fejlesztő startupok körében a tőkéhez jutás kedvelt módja a felvásárlásra létrehozott különleges rendeltetésű vállalatokkal egyesülése. Tavaly a Fisker, a Nikola, a Lordstown Motors és a Canoo is ezúton jutott plusz forráshoz.

Kiemelt Partnereink