Gyártók A körkörös gazdaság szellemében alakítja át gyárát a Renault

A körkörös gazdaság szellemében alakítja át gyárát a Renault

autopro.hu/V.M. | 2020.11.27 10:21

A körkörös gazdaság szellemében alakítja át gyárát a Renault

Fotó: Renault Media

A Renault a körkörös gazdaság jegyében néhány éven belül felhagy az autógyártással a franciaországi Flins-ben található üzemben, és egy egyedülálló újrahasznosító létesítménnyé alakítja azt. A tervek szerint 2030-ra az egység karbonmérlege negatívba fog fordulni.

Hirdetés

A francia autógyártó átalakulási stratégiájának részét képző átalakítás 2021 és 2024 között fog zajlani, aminek befejeztével a Re-Factoryra átkeresztelt üzemben már nem fognak autókat gyártani. A Párizshoz közeli telephelyen 2030-ra több mint 3000 embert fognak foglalkoztatni.

Az átalakított üzem működéséhez széles partneri hálózat fog hozzájárulni, magába foglalva többek között startupokat, egyetemeket, vállalatokat és helyi hatóságokat. Magában az üzemben a munka négy külön részlegen fog folyni.

Felújítás és konvertálás ipari léptékben

Az átszerelő részlegen az autók élettartamának, használati idejének kitolását szolgáló tevékenységeket fogják összepontosítani. Egy 8500 négyzetméteres területen 2021 szeptemberétől évi 45 ezer használt autót fognak felújítani. A cél, hogy drasztikusan lerövidítsék a járművek készletre vétele és eladása közti időt. Az üzem területén használt autókat is fognak tárolni, továbbá a hirdetésekhez fényképeket és videókat is fognak azokról készíteni.

A részlegen tradicionális járművek elektromossá vagy gázüzeművé alakítását is végezni fogják, reagálva arra, hogy egyre több városban vezetnek be korlátozásokat a benzines és a dízelüzemű járművekkel szemben.

Emellett karbantartási szolgáltatásokat fognak nyújtani flottáknak, 3D nyomtatással nehezen elérhető alkatrészeket fognak gyártani, illetve egy tesztközpont is helyet fog kapni.

Az akkumulátoroknak is jut hely

Egy másik részleg egyrészt az akkumulátorok javításáért fog felelni, másrészt a kiöregedett, autókban már nem használható telepeket fel fogják készíteni a mobil vagy helyhez kötött energiatárolóként való alkalmazásra. Harmadrészt karbantartási, töltési és egyéb műszaki megoldásokat fognak fejleszteni új, például hidrogénes vagy gázos hajtásrendszerekhez.

Az újrahasznosító egységben évente 10 ezer, életciklusa végére ért járművet fognak szétszerelni, a még újrahasználható vagy újrahasznosítható alkatrészek kinyerése céljából. A kiszerelt alkatrészeket igény szerint például közvetlenül az átszerelő üzemegységbe szállíthatják majd.

Az utolsó egy kutatás-fejlesztési részleg lesz, ahol a körkörös gazdaság területén fognak kutatást folytatni, továbbá képzéseket tartani.

A régi megmentése jó a klímának

A Renault Csoport Európában 2050-re szeretné elérni a karbonsemlegességet. A Flins-ben lévő gyára 2030-tól az európai telephelyek közül elsőként fog negatív karbonmérleggel rendelkezni az ott folyó, kibocsátás-elkerülést lehetővé tevő tevékenységeknek köszönhetően.

Kiemelt Partnereink