Gyártók A JLR visszavesz az elektromos autókból

A JLR visszavesz az elektromos autókból

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.09 15:20

A JLR visszavesz az elektromos autókból

Fotó: JLR

Az elektromos járművek tekintetében a JLR a fékre lép. Az autógyártó azt is bejelentette, hogy több plug-in hibridet fog piacra dobni, mondván, hogy a tisztán elektromos autók iránti kereslet alábbhagyott.

Hirdetés

2021-ben a JLR bejelentette, hogy 2026-ig hat teljesen elektromos Land Rover modellt kíván piacra dobni, amiknél a Land Rover márkanevet már nem használják. Most az indiai Tata csoporthoz tartozó brit autógyártó felülvizsgálja terveit, és 2026-ig csak négy akkumulátoros-elektromos modellt kíván piacra dobni. Ehelyett a JLR az irányváltás részeként inkább a plug-in hibridekre kíván koncentrálni. A vállalat vezérigazgatója ezt a plug-in hibridek növekvő vásárlói elfogadottságával indokolja.

A 2026-ig piacra kerülő négy akkumulátoros-elektromos modell között szerepel a Range Rover Electric SUV és az elektromos Range Rover Sport. Mindkettő az MLA platformra épül, amely támogatja a belső égésű motorokat, a hibrideket és az akkumulátoros-elektromos hajtásokat. Az erre a platformra épülő tisztán elektromos modell műszaki adatai még nem ismertek. A JLR azonban valószínűleg hamarosan közzéteszi a részleteket, mivel az elektromos SUV még idén piacra kerül.

Jövőbeli tervek

A következő két tisztán elektromos meghajtású jármű kisebb lesz, és a JLR jövőbeli 800 voltos EMA (Electrified Modular Architecture) platformjára épül. A vállalat 2026-ig két teljesen elektromos Jaguar modellt is tervez piacra dobni.

A vállalat nem közölte, hogy jönne több plug-in hibrid modell. A JLR azonban 2023-ban minden más autógyártónál nagyobb mértékben növelte a plug-in hibridek értékesítését Európában. A Dataforce szerint a plug-in-eladások 68 százalékkal 45.224 darabra nőttek tavaly – írja az Electrive.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink