Gyártók A JLR-tól csábított át vezető dizájnert az Audi

A JLR-tól csábított át vezető dizájnert az Audi

autopro.hu/D.Á. | 2024.02.20 04:20

A JLR-tól csábított át vezető dizájnert az Audi

Massimo Frascella | Fotó: Audi Media Center

Miután Gernot Döllner, az Audi új vezérigazgatója több topmenedzseri pozícióba is új embereket ültetett, most a korábban a Jaguar Land Rover-nél dolgozó Massimo Frascellát tette meg a márka vezető dizájnerévé. Frascella Marc Lichtét váltja június 1-től, aki marad a Volkswagen konszernnél.

Hirdetés

Massimo Frascella számos vezető pozíciót töltött be a JLR-nál 2011 óta, legutóbb mindkét márka (Jaguar és Land Rover) vezető dizájnere volt az Audi sajtóközleménye szerint. Ez azonban csak részben igaz, mert a JLR már elkaszálta a Land Rover-t, mint külön márkát. Frascella az Audinál nem kisebb feladatot kap, mint a jövő modellgenerációi útjának meghatározása. Az autóiparban az átállás az elektromos és önvezető autózásra már kopogtat az ajtón, és mindkét technológia dizájnbeli újragondolást is igényelhet, vagy lehetővé teheti a módosításokat.

Az Audi-vezér Gernot Döllner sokat vár az új vezető dizájnertől. Elmondta, hogy a dizájn mindig is a márka DNS-ét jelentette, ezért – főleg a jelenleg zajló technológiai átalakulás ezen fázisa közepette – a „Vorsprung durch Technik” mottónak láthatónak és kézzel foghatónak kell lennie minden jövőbeli modell külsején és belsejében egyaránt.

Massimo Frascella Döllner szerint biztosítja majd, hogy a márka járművei megtestesítsék az Audi identitását. Letisztultság, tökéletes arányok állnak a márka dizájnfilozófiájának központjában.

Egyszerűség és elektromosság a fókuszban

Frascella azt állítja, hogy az ő dizájnhoz való hozzáállásának esszenciája az egyszerűség. Felesleges díszítésektől mentes, nem csak a trendeket követő autókat szeret alkotni szofisztikált, időtálló formákkal. Azt is elmondta, megtiszteltetés számára a kinevezés.

Az elmúlt években az Audi számos tanulmányautóval állt elő, amelyek az elkövetkezendő technológiai változásokra reagáltak. Voltak kisbuszszerű és elegáns kabrió járművek is. Ezeket a terveket még a 2014 óta a márkánál dolgozó Marc Lichte készítette, aki megalapozta a márka elektromos autóinak, az e-tron, e-tron GT és a Q4 szériának kinézetét. A jövőben Lichte már máshol tevékenykedik a VW Csoporton belül, utódja pedig várhatóan teljesen az elektromos autókra fog fókuszálni, hiszen az Audi 2026-tól globálisan már csak tisztán elektromos új modellekkel fog előállni.

Döllner, aki Markus Duesmann-t váltotta a márka élén, az „Audi Agenda” tervét hajtja épp végre, amivel be akarja biztosítani a márka jövőjét, például szoftveralapú járművekkel és jobb szinergiákkal a vállalat célkitűző és tervezőcsapatai között. Sok változtatás történt a vezetők körében az elmúlt hetekben, de az igazgatóságot ezek még nem érintették – írta meg az electrive.com

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink