Gyártók A Geely-vel hódítaná vissza Ázsiát a Renault

A Geely-vel hódítaná vissza Ázsiát a Renault

autopro.hu/V.M. | 2021.12.23 04:20

A Geely-vel hódítaná vissza Ázsiát a Renault

Fotó: Renault Media

Ha minden igaz, egy sokrétű együttműködést fog rövidesen bejelenteni a francia Renault és a kínai Geely járműgyártó. A vállalatok mind fejlesztésben, mind gyártásban együtt fognak működni, és a kooperáció segítheti a Renault-t az ázsiai jelenléte kiterjesztésében.

A kettő járműgyártó még augusztusban közölte, hogy egyetértési megállapodást kötöttek egy lehetséges együttműködésről, ami a dél-koreai és kínai piacokra terjed ki. A hivatalosan még nem ismertetett partnerségről nemrég az ügyhöz közeli források beszéltek a Reuters-nek.

Az általuk megosztott információk szerint az együttműködés által a Renault megerősítheti pozícióját Koreában, Kínában pedig – ahol tavaly hagyott fel tevékenységeivel – egy új, plug-in hibrideket kínáló, és a Geely-vel közösen menedzselt márkával térhet vissza.

A hibridek a Geely saját márkái által használt CMA platformra fognak épülni, gyártásukhoz pedig fel fogják használni a kínai vállalat helyi ellátási láncait és üzemeit. A Renault a kínai piacra szánt járművek fejlesztésével és forgalmazásával fog foglalkozni.

Amerika a célkeresztben

Dél-Koreában a Geely nyerhet majd hozzáférést a Renault helyi, Puszan városában található autógyárához. A francia vállalat Koreában több mint két évtizede gyárt és értékesít járműveket a Renault Samsung márkanév alatt. A nyilatkozók szerint Geely egyik modellje, ami Koreában készülhet a jövőben, a Lynk & Co 01 SUV.

A Lynk & Co járműveinek koreai gyártása érdekes módon az amerikai terjeszkedés miatt lehet fontos a Kína legnagyobb magántulajdonban lévő járműgyártójának számító Geely-nek. Dél-Korea ugyanis szabadkereskedelmi megállapodást kötött az Egyesült Államokkal, így a koreai összeszerelésű járműveket vámmentesen exportálhatják majd oda.

Új modellekkel erősít a Renault

Ami a Renault koreai jelenlétének megerősítését illeti, azt a bennfentesek elmondása szerint a Lynk & Co járművek Renault Samsung márkanév alatti értékesítése fogja segíteni.

Az együttműködés ezen részét indokolja, hogy a Samsung Csoport és a Renault közös tulajdonában lévő brand eladásai nem alakultak jól az utóbbi években. A 2017-ben még 116 ezer járművet kitevő eladások 2020-ra megfeleződtek. Jó hír azonban, hogy az idei év trendfordulót jelenthet, ugyanis csak az első tizenegy hónapban 120 ezret tett ki az értékesítések autók száma.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink