Gyártók A Geely az Aston Martinnal a karján növekedést vár

A Geely az Aston Martinnal a karján növekedést vár

autopro.hu/Sz.K. | 2020.01.13 15:47

A Geely az Aston Martinnal a karján növekedést vár

Fotó: Geely

A Geely Automobile Holdings, Kína egyik legnagyobb hazai autógyártója idén 3,7 százalékkal 1,41 millióra akarja növelni eladott autóinak számát. Mindebben segítségére lehet, hogy bővülést tervez a gyártó: tárgyalásokat kezdeményezett az Aston Martinnal, hogy részesedést szerezzen a jelenleg nehézségekkel küszködő brit gyártóban.

A Hong Kongban székelő vállalat az után jelentette be céljait, hogy eladásai három egymást követő hónapban is újult erőre kaptak. Miután októberben és novemberben is 1 százalékkal növekedtek, a Geely eladásai decemberre elérték a 39 százalékot, 130 ezer járművel.

Visszaesés-növekedés

2019 egészét nézve az eladások 9 százalékkal 1 361 500 járműre csökkentek, mely jól mutatja az április és szeptember között húzódó masszív visszaesést, mely főként a csoport tömegpiacra szánt Geely márkájánál volt tapasztalható.

A Geely márkajelzéssel ellátott autók eladásai 11 százalékkal 1 233 494 darabra csökkentek 2019-ben. Ezzel ellentétben a Lynk & CO prémium márka eladásai 6,4 százalékkal 128 066 darabra emelkedtek.

A Geely a Zhejiang Geely Holding Group kínai magántulajdonban álló vállalat leánya. Az anyavállalat birtokolja a svéd Volvót is. A Lynk & CO-t 2017-ben alapították, a Geely, a Volvo és a Geely Csoport 50-30-20 százalékos arányban birtokolja. A márka két cross-overt és egy szedánt dobott piacra, mindegyik ugyanolyan platformmal rendelkezik, mint a Volvo XC40 kompakt cross-overje.

Bevásárolná magát az Aston Martinba

A Geely mintegy 10 százalékos részesedéssel rendelkezik a Daimlerben, amelynek 5 százalékos hányada van az Aston Martinban. A Geely a brit Lotus Cars 51 százalékos tulajdonosa és 2010-ben megvásárolta a Volvo Cars svéd autógyártót.

Az Aston Martinnal kapcsolatos értesülés nem okozott meglepetést szakértői körökben. A brit cégnek friss forrásokra van ugyanis szüksége, miután csökkennek eladásai, különösen az európai és brit kereslet mérséklődésére.

Romlott tavaly az Aston Martin eredménye

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a 106 éve alapított brit cég a minap hozta nyilvánosságra, hogy tavaly 7 százalékkal, 5809 autóra esett az autókereskedőknek kiszállított autók száma.

Az Aston Martin azzal számol továbbá, hogy tavalyi kamat- és adófizetés, valamint amortizáció előtti eredménye (EBITDA) több mint 45 százalékkal, 130-140 millió fontra (1 font=393,17 forint) zuhant az egy évvel korábbi 247,3 millió fontról – számolt be a Financial Times című lap.

Az 1913-ban alapított Aston Martin részvényeivel 2018 októberben indult meg a kereskedés a londoni tőzsdén. Akkor a cég piaci tőkeértéke 4,33 milliárd font volt. Ez azóta jelentősen, csaknem a negyedére zsugorodott.

Borítókép: Geely

Kiemelt Partnereink