Gyártók A brit autógyártás sarokkövévé válhat a Nissan

A brit autógyártás sarokkövévé válhat a Nissan

autopro.hu/V.M. | 2023.10.05 08:18

A brit autógyártás sarokkövévé válhat a Nissan

Fotó: Nissan's Global Newsroom

A Nissan az elektrifikáció miatt még fontosabb beruházóvá válhat a brit autóipar számára. A vállalat sunderlandi EV360 akkumulátorgyára a szigetország akkumulátorigényének akár több mint a harmadát is szolgáltathatja majd.

Az elektromos átállás közepette különösen fontossá vált az Egyesült Királyság számára, hogy határain belül elegendő akkumulátorgyártási kapacitást építsen ki autógyártása kiszolgálásához. E cél eléréséhez jelentősen hozzájárulhat a japán Nissan a sunderlandi üzemével.

Az építés alatt álló cellagyárban 2026-ben fogják elkezdeni a lítiumion akkuk gyártását, kezdetben 9 gigawattóra éves termelési kapacitással. Amennyiben azonban a kereslet megköveteli azt, az üzem kapacitását 35 gigawattórára bővíthetik, ami a brit autóipar 2030-ra jósolt évi 100 gigawattórás igényének több mint harmadát fedezné – számolt be az Autocar.

A Nissan ezzel a mainál is fontosabb építőköve lenne a brit autógyártásnak, mely akkumulátorral ellátásáról a Tata már korábban bejelentett 40 gigawattórás üzeme is gondoskodni fog.

Elektrifikálás teljes gőzzel

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, 2030-tól csak tisztán elektromos autókat forgalmaz Európában a Nissan, ami ugyanakkorra globális kínálatát 19 teljesen elektromos modellel bővíti.

Az elektromos járművek fejlesztésén kívül a Nissan az akkumulátortechnológiába is fektet. A vállalat saját szilárdtest akkumulátort tervez, aminek energiasűrűsége kétszerese lesz a mai energiatárolókénak. A vállalat 2026-ra tökéletesíteni akarja a szilárdtest akkuk gyártási folyamatát, 2028-ban pedig az első szilárd elektrolitos akkuval szerelt modellje forgalmazását is megkezdené.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink