Gyártók Törökországot választhatja a Volkswagen a gigagyár helyszínéül

Törökországot választhatja a Volkswagen a gigagyár helyszínéül

autopro.hu/H.J. | 2019.10.03 10:43

Törökországot választhatja a Volkswagen a gigagyár helyszínéül

Közeledik a Volkswagen végleges döntése egy, eredetileg Kelet-Európába tervezett üzemének helyszínéről. A német gyártó azonban most a Törökországban található Manisa tartományban alapított leányvállalatot. A gigagyár-projekt helyszínére korábban szóba került Szerbia, Románia, Bulgária, és persze Törökország is.

A Volkswagen Kelet-Európában szeretett volna terjeszkedni, a lehetséges célpontok között Bulgária, Románia és Szerbia is szerepelt de kezdettől lehetőségként szerepelt Törökország is. A napokban a VW szóvivője a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, a társaság még mindig a tárgyalások végső szakaszánál tart, és nem hozott végleges döntést. Azonban kilátásba helyezte, hogy hamarosan megszülethet a határozat az új törökországi üzem felépítéséről.

Már zajlanak az előkészületek

A törökországi üzemben a személygépkocsik, teherautók és egyéb járművek tervezését, gyártását és összeszerelését szeretnék végezni. Az előkészületek már folynak, az üzem megépítéséhez szükséges leányvállalatot már megalapították. A leányvállalat 164 millió dolláros alaptőkével indul, melynek eddig egynegyedét tette le az anyavállalat, a fennmaradó összeget a következő két évben egyenlíti ki.

Politikai aggályokat vet fel a törökországi üzem építése

A törökországi megállapodás politikai ellentmondásokat szülhet, figyelembe véve az Európai Unió aggályait Recep Tayyip Erdogan elnök véleménynyilvánítást és gyülekezési jogot korlátozó rendelkezéseivel kapcsolatban, mutat rá a hírügynökség. A német gyártó azonban azzal érvel az ország mellett, hogy az Európai Unió tagfelvételi listáján szerepel.

Már csaknem egy éve találgatás tárgya, hogy melyik kelet-európai országba viszi a sajtóban csak gigagyárként emlegetett jövőbeli gyártási kapacitását a Volkswagen. A német Automobilwoche autós szaklap még tavaly novemberben kezdett cikkezni arról, hogy a konszern új, akár 4-5 ezer dolgozót foglalkoztató egységet tervez valahol Közép- vagy Kelet-Európában. Ezt a kérdést jártuk körül ebben a cikkünkben.

Nyitókép: twitter.com

Kiemelt Partnereink