Gyártók Kirobbanó formában a kecskeméti Mercedes

Kirobbanó formában a kecskeméti Mercedes

autopro.hu/MTI | 2014.05.29 07:44

Kirobbanó formában a kecskeméti Mercedes

Az alföldi autógyár a 2012-es 0,9 milliárd euró nettó árbevétel után 2013-ban 2,1 milliárd euró nettó árbevételt ért el. Az új ügyvezető további sikersztorit ígér.

Exkluzív sajtóesemény keretében mutatkozott be május 28-án Thomas Geier, a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. újonnan kinevezett ügyvezető igazgatója, aki Frank Kleint váltotta a gyár élén. Thomas Geier 1985-ben karlsruhei gépészmérnöki tanulmányait követően kezdte karrierjét a Daimler AG-nél, az elmúlt években minőségbiztosi területen már szoros kapcsolatban állt a kecskeméti gyárral. Az új gyárvezető a sajtó képviselői előtt úgy fogalmazott: már eddig is sikertörténetet írt a magyar autógyár, s ő személyesen is azon lesz, hogy ez a tendencia a jövőben még intenzívebben folytatódjon.

Thomas Geier vette át a kecskeméti gyár kormányát

Thomas Geier nem kerülhette meg a közvéleményt hetek óta fokozottan érdeklő témát: idén májusban már harmadik alkalommal voltak kénytelenek bombariadó miatt leállítani a termelést - a fenyegetés soha nem bizonyult valósnak. A sajtóeseményre érkezőket is átvizsgálták a rendőrség munkatársai - kérdésre válszolva az új ügyvezető közölte: a fokozott ellenőrzés költségeit nem az adófizetők, hanem a Daimler állja. Mint elmondta, nem hagyják, hogy bárki ilyen eszközökkel félelmet keltsen Magyarországon és közvetlenül a Mercedes kecskeméti üzemében, így mindent megtesznek a helyzet megoldásáért.

A fokozott ellenőrzés révén mindenki biztonságban dolgozhat a gyárban

Más tekintetben igenis kifejezetten kirobbanó formáról számoltak be a jelenlévő vezető tisztségviselők, hiszen 2013 az eddigi legjobb év volt a Mercedes-Benz kecskeméti gyára történetében. Ekkehard Philipp pénzügyi igazgató kiemelte, hogy a sikerekből Kecskemét városa is profitált, mivel 5 millió euró helyi adót utalt át a német cég.

2013 a felfutás éve volt: 109 ezer autó készült el a kecskeméti gyárban, ahol már több mint 3500-an dolgoznak, a CLA iránti megnövekedett kereslet miatt pedig május 5-én beindult a harmadik műszak. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2014-ben 145 ezer személygépkocsi gyártását tervezik.

Bemutatkozott a kecskeméti Mercedes-gyár új ügyvezetője
Ekkehard Philipp, Thomas Geier, Ingo Fröhlich és sok kép a helyszínről

A pénzügyi igazgató fontosnak nevezte, hogy a több mint 800 millió eurós beruházás után további 5 millió eurót fordítottak technológiai fejlesztésekre a szerszámgyártásban. Ez tovább növeli a kecskeméti présüzem teljesítményét, szükség esetén a német gyárak termelőeszköz-gyártó területeit is rugalmasan képes támogatni.

Ingo Fröhlich, a Mercedes Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: 2013-ban a Mercedes-Benz volt a leggyorsabban fejlődő prémiummárka. A cég a világon 270 ezer munkatársat foglalkoztat, a világon eladott Mercedes-Benz gépkocsik közel 10 százaléka Kecskeméten készült.

A világszerte futó Mercedesek közül minden tizedik nálunk készült

Ingo Fröhlich kiemelkedőnek nevezte a márka magyarországi értékesítési adatait, mert a vezérképviselet 1587 személyautót értékesített ügyfeleinek, ami 28,6 százalékos növekedés 2012-höz képest. Továbbra is népszerűek maradtak a kompakt és ezen belül a kecskeméti modellek, amelyekből 400 darabot adtak el magyar tulajdonosnak. Adataik szerint 55 ezer regisztrált Mercedes személyautó fut Magyarországon, az átlagéletkoruk 14 év.

Ingo Fröhlich ismertette, hogy a magyarországi vezérképviselet 40,4 milliárd forint forgalmat bonyolított le 2013-ban, 448 millió forint adót, és 8,7 milliárd forint áfát utalt át a költségvetésnek. A hazai értékesítésért felelős vezető kiemelte a busz szegmens terén elért sikereket, s hozzátette: a világ legynagyobb hibrid autóbusz flottája Kecskeméten üzemel.

Thomas Geier a helyszínen interjút adott az Autopro munkatársának, beszámolva jövőbeni terveiről, a beszállítói kapcsolatok élénkítéséről, valamint szóba került az újabb kecskeméti Mercedes modell témája is. Az interjút hamarosan közzétesszük szakportálunkon.

Kiemelt Partnereink