Gyártók Elkezdődtek a kecskeméti Mercedes gigaberuházásának előkészületei

Elkezdődtek a kecskeméti Mercedes gigaberuházásának előkészületei

Pardavi Mariann | 2017.01.31 14:29

Elkezdődtek a kecskeméti Mercedes gigaberuházásának előkészületei

A Mercedes-Benz 2016 júliusában bejelentette, hogy megépíti második gyárát Kecskeméten, amely első- és hátsókerék meghajtású személygépkocsik gyártására is alkalmas lesz. Megkérdeztük, hol tart az egymilliárd euró értékű beruházás és hogyan érinti a felfutás a magyar cégeket.

Hirdetés

A vállalat azt közölte, az előkészületek már tavaly év végén megkezdődtek. Az építési munkálatok kezdetét 2018-ra, a termelés elindítását pedig az évtized végére tervezik.

Az Ipar 4.0 szellemében kibővült gyár első- és hátsókerék meghajtású személygépkocsik, valamint alternatív meghajtású modellek gyártására is alkalmas lesz. A Mercedes-Benz termékpalettája a közeljövőben 40 modellre bővül. A tervek között szerepel minden személygépkocsi-gyártósor fokozatos alkalmassá tétele az alternatív, elektromos meghajtású modellek gyártására.

A gyár kommunikációs osztálya arra emlékeztetett, 2500 új munkahely létesül a telephelyen. Az adminisztrációs és logisztikai területen a meglévő gyár szervezeti struktúrájával szinergiai hatások érvényesülnek. A munkavállalók egy része a már meglévő gyárból fog kikerülni, akik helyére új munkavállalókat toboroznak. Ezzel biztosítják, hogy jelenlegi munkavállalóik tudását és tapasztalatát optimálisan használják fel.

Megkérdeztük azt is, előnyt élveznek-e a helyi vállalatok a beszállítók kiválasztásánál. Azt közölték, a beszállítóik kiválasztása minden esetben négy kritérium alapján történik: minőség, költségek, innováció és megbízhatóság. Hozzátették, minden cégnek megvan a lehetősége, hogy megbízást kapjon tőlük. A földrajzi közelség is jelentőséggel bír, hiszen termelésükben a Just in Time/Just in Sequence elve fontos szerepet játszik.

Kiemelt Partnereink