Gyártók Csütörtökön indul a Land Roverek gyártása Nyitrán

Csütörtökön indul a Land Roverek gyártása Nyitrán

Kuthi Áron | 2018.10.24 16:30

Csütörtökön indul a Land Roverek gyártása Nyitrán

Huszonhárom hónap alatt elkészült a Jaguar Land Rover 1,4 milliárd eurós beruházása, a durván 280 ezer négyzetméteres gyártóbázis Nyitrán, a szlovák város nyugati peremén. A megnyitót csütörtökön tartják, az első évben 150 ezer Land Rover Discovery fog itt elkészülni.

A tervek szerint a teljes kapacitásra később kapcsolnak, 2020-ban már 300 ezer autót lesz képes legyártani a nyitrai üzem. Ekkor már 2800 munkavállalóval számolnak.

Legutóbb arról számoltunk be, hogy a gyárban dolgozók száma az 1400-at közelíti, az év végére pedig ez 1500-ra emelkedik. Az érdeklődés töretlen, még mindig vannak betöltetlen pozíciók. Az alkalmazottak harmada nő, 97 százalékuk szlovák, de információink szerint nagyon kis számban bár, de magyar mérnökök is felveszik a munkát a nyitrai Jaguarnál. A cég az operátori pozíciókra mintegy ezer eurós bruttó bért kínál, erre kompetencia-pótlék és maximum 15 százalékos havi bónusz tevődik. Folyamat- vagy minőségellenőri pozíció már bruttó 1261 euróról indul (Szlovákiában 19 százalékos a személyi jövedelemadó, erre még járulékok tevődnek.)

A gyártócsarnokban 90 ezer négyzetméteren kezdődik meg a munka. A festőcsarnok 53 ezer négyzetméteres, a végszerelés és teszt pedig 134 ezer négyzetméteren fog folyni. A JLR-csoport képzőközpontot is létesített a gyár területén, itt már nyár óta folyik a betanítás.

A három nagy autógyártónak – KIA, Volkswagen, PSA-csoport – köszönhetően az egy főre jutó autógyártás szempontjából Szlovákia már most is a világ vezető autóipari nagyhatalma. A Jaguar nyitásával ezt a pozíciót még jobban bebiztosítja magának északi szomszédunk.

Kiemelt Partnereink