Gyártók Az okos innovációk vonzzák a támogatásokat

Az okos innovációk vonzzák a támogatásokat

Gégény István | 2016.12.12 10:32

Az okos innovációk vonzzák a támogatásokat

Az év végéhez elérkezve Sárváron találkoztak a magyar járműgyártó és vezető beszállító vállalatok képviselői, szakportálunk is jelen volt az exkluzív rendezvényen.

Hirdetés

2016 igen színes év volt - nyilatkozta a napokban Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkára. Ez a szervezet tömöríti a hazai OEM vállalatokat, valamint a Tier1 beszállítókat, a szolgáltatói kör kiemelkedő képviselőit. A MAGE tagjai rendszeresen találkoznak, "egyeztetik óráikat", hogy jó gyakorlatokkal, tapasztalatokkal mozdítsák elő az iparág szekerét.

A házigazda ezúttal a Sárvár mellett Zalaegerszegen is telephellyel rendelkező Flex volt, akik a járműipar mellett számos más ágazatnak beszállítói. Termékeik világszerte rengeteg járműben megtalálhatóak, s az autonóm járművek Zalaegerszeg közelében hamarosan felépülő tesztpályája miatt nyilván különösen érdekes jövő áll előttük.

Lang János ügyvezető köszöntője után Spaller Endre, a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese adott tájékoztatást a szervezet nevében foglalt tevékenységek uniós és állami támogatásának eddigi alakulásáról, valamint a további forrásszerzési lehetőségekről. Itt hangzott el az "okos innováció" kifejezés, amely arra utal, hogy leginkább olyan projektek juthatnak támogatáshoz, amelyek saját direkt céljuk megvalósítása mellett kihatnak környezetükre, a társadalom fejlődésére is.

Az előadást polemikus párbeszéd követte, amelynek során kiderült, hogy további egyeztetés szükséges a járműipari beszállítói fejlesztések mibenlétét, értelmezését illetően a cégek és a hivatal között.

MAGE konferencia Sárváron
Kattintson további képekért!

Az MKB stratégiai igazgatója, Weisz Ákos a járműipari beruházások finanszírozásának növekvő trendjét szemléltette, az előző témához kapcsolódva az innovációs aktivitás magasabb szintjével számolnak a jövőben a pénzügyi szakemberek. Az igazgató rámutatott: a kamatok alacsony volta miatt jelenleg kimondottan érdemes beruházni, a munkaerő helyzete eközben drámai képet fest. A bankszektor számára kihívást jelent a startup vállalatok megjelenése, ezek hatékony támogatási modelljének kidolgozása, a kkv szektor tagjainak tőkehelyzetén pedig mindenképp javítani kellene.

A kötetlen beszélgetés, a személyes egyeztetések előtt Kilián Csaba rövid összképet adott a magyar járműipar, különösen a MAGE 2016-os eredményeiről. A főtitkár elmondása alapján a tagvállalatok beruházásainak összértéke meghaladta idén a 2 milliárd eurót, ezzel együtt további növekedési lehetőségeket lát a szakember 2017-re vonatkozóan.

Az együttlét második napján a rendezvény résztvevői ellátogattak a Flex zalaegerszegi gyárába, ahol gyakorlatiasan ismerkedhettek meg a már említett jó gyakorlatokkal.

Kiemelt Partnereink