Gyártók Audi károsanyag kibocsátási botrány: Németország újabb csalást fedezett fel

Audi károsanyag kibocsátási botrány: Németország újabb csalást fedezett fel

autopro.hu/Sz.K. | 2017.06.08 10:06

Audi károsanyag kibocsátási botrány: Németország újabb csalást fedezett fel

Az Audi botránya újra fellángolt, miután a német kormány újabb modelleken fedezett fel elcsalt károsanyag kibocsátási teszteket.

Hirdetés

A német Közlekedésügyi Minisztérium közlése szerint a Volkswagen-leányt 24 ezer 2009 és 2013 között gyártott A7 és A8 modell visszahívására kötelezte. Ennek nagyjából fele Németországban került eladásra.

Az érintett Audi modellek nagyjából kétszer annyi káros anyagot bocsátanak ki, mint azt a szabályozások megengedik, de csak akkor, amikor a kormánykereket több mint 15 fokkal elforgatják – közölte a minisztérium.

Ez az első alkalom, hogy az Audi felsőkategóriás A8-át károsanyag kibocsájtási csalás miatt vizsgálják. Az Egyesült Államokban visszahívott eddigi 80 ezer 3 literes motorú jármű között már van Audi A6, A7 és Q7 is, továbbá Porsche és Volkswagen márkájú autók.

A Minisztérium június 12-i határidőt szabott ki az Audinak, hogy átfogó tervet készítsen az autók kijavítására.

Az ingolstadti központú Audi elrendelte 24 ezer modell visszahívását, melyből 14 ezer Németországban került forgalomba. A szoftverfrissítések júliusban kezdődnek.

Amikor március 15-én az Audi székhelyén a károsanyag kibocsátással kapcsolatban nyomozó szervek razziába kezdtek, Rupert Stadler vezérigazgató elmondta, még korántsincs vége a nyomozásnak, azonban a helyén marad, míg le nem zárul az ügy – írta meg az autoblog.com.

Kiemelt Partnereink