Gyártók Akár 169 év börtönt is kaphat a VW menedzsere

Akár 169 év börtönt is kaphat a VW menedzsere

autopro.hu/B.B. | 2017.01.13 14:30

Akár 169 év börtönt is kaphat a VW menedzsere

Az Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Németországban is zajlanak perek Volkswagen-alkalmazottak ellen. Már a letöltendő börtönbüntetés sem elképzelhetetlen a dízelbotrányt követő takarításban.

Hirdetés

Megtagadták az óvadék lehelyezésének lehetőségét, így egy ideig még biztosan őrizetben marad Oliver Schmidt, az a VW-menedzser, akit néhány napja tartóztattak le az Egyesült Államokban. A 48 éves szakembert azzal vádolják, hogy a dízelbotrány napvilágra kerülése után kulcsszerepe volt a hatóságok félrevezetésében. Ha mind a tizenegy, ellene felhozott vádpontban elítélik, az Automobilwoche beszámolója szerint akár 169 év börtönbüntetésre is ítélhetik. Az amerikai ügyészség további öt VW-dolgozó ellen vizsgálódik, azonban mivel az érintettek Németországban vannak, ezek az ügyek lassan haladnak.

Nem az USA az egyetlen ország, ahol nem stresszmentes most Volkswagen-menedzsernek lenni: Dél-Korea is régóta sújtja súlyos szankciókkal az autógyártót az emissziós botrány miatt. Az ázsiai országban modellek tucatjainak értékesítését követően szintén per indult hét korábbi vagy jelenlegi VW-vezető ellen, melynek során egyiküket első fokon másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Dél-Koreában ráadásul a gyártó további pénzbüntetésekre is számíthat.

Németországban sem tétlenkednek a hatóságok, a braunschweigi ügyészség jelenleg 31 ember ellen nyomoz. Az érintettek közt korábbi magas beosztású vezetők is lehetnek, mint Martin Winterkorn, Herbert Diess vagy Hans Dieter Pötsch. Az ügyészség az egyes személyek manipulációs botrányban betöltött egyéni szerepét vizsgálják. A németországi eljárásokat folytatók kiemelték, hogy a konszern amerikai, 4,3 milliárd dolláros egyezsége nem befolyásolja az európai vizsgálatokat.

Kiemelt Partnereink