Gyártók A vádlottak padjára kerülhet Winterkorn

A vádlottak padjára kerülhet Winterkorn

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.06.21 10:09

A vádlottak padjára kerülhet Winterkorn

Piaci manipulációk gyanúja miatt a braunschweigi ügyészség vizsgálatot indított a Volkswagen (VW) konszern volt vezérigazgatója és egy másik vezető tisztségviselő ellen.

A német szövetségi pénzpiaci felügyelet kérésére indított eljárás során azt vizsgálják, hogy Winterkorn és társa időben tájékoztatta-e a pénzpiacokat a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálásáról. Az ügyészség személyiségi jogokra hivatkozva nem nevezte meg a vizsgálatban érintett második személy nevét. Az Automobilwoche szerint a másik érintett Herbert Diess, legalábbi erre enged következtetni, hogy a német lap a VW márka első embere ellen induló nyomozásról számolt be.

A szaklap szerint Winterkorn csak tavaly szeptember 22-én értesítette a tőzsdei szereplőket az autógyártónál kitudódott csalásról, miközben egyes bizonyítékok szerint ugyanezt már négy nappal korábban, szeptember 18-én meg kellett volna tennie. A dízelbotrány miatt Winterkorn szeptember 23-én mondott le vezetői tisztségéről.

A Volkswagen nem kommentálta azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint Herbert Diess lenne a másik személy, aki ellen nyomoz az ügyészség, sajtóközleményben viszont kijelentette, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egyelőre sem a mostani, sem a korábbi vezetőkkel kapcsolatban nem lehet súlyos és egyértelmű kötelességszegésről beszélni.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a vizsgálatok lefolytatása mennyi időt vesz igénybe. A nyomozást ugyanakkor bonyolíthatja, és a gyártó közleményének is más színezetet adhat bizonyos dokumentumok eltűnésével kapcsolatban felmerült gyanú.

Kiemelt Partnereink