Gyártók A Suzukit is elérte a botrány szele

A Suzukit is elérte a botrány szele

autopro.hu/G.I. | 2016.05.18 09:36

A Suzukit is elérte a botrány szele

A gyártó saját bevallása szerint nem megfelelő módszerrel végezte az emissziós teszteket. Zuhannak a részvények.

A Volkswagen és a Mitsubishi után újabb autógyártó ismerte el, hogy komoly gondok vannak a káros anyagok kibocsátására vonatkozó gyári adataik és a valóság között. Noha a Magyarországon is termelő OEM esetében nincs szó csaló szoftverről, a befektetők máris érzékenyek reagáltak a bejelentésre. Tokyo tőzsdéjén a közlés hatására 11 százalékot esett a részvények értéke, de volt olyan időszak, amikor 15 százalékig is lehajlott a görbe, elérve ezzel a 2013 óta nem látott mélypontot. Oszamu Szuzuki ma, május 18-án jelenik meg a japán közlekedési minisztériumban, hogy számot adjon az ügy részleteiről.

A bejelentés előzménye maga a Mitsubishi-botrány, amely nyomán a szigetország vezetése arra kérte a többi gyártót, hogy vizsgálják felül saját adataikat, és nyújtsák be a valós információkat az illetékes minisztériumnak.

A Suzuki helyzete azért sajátos, mert főként kisautókra fókuszál a vállalat, nagyjából a szegmens egyharmadát ők fedik le Japánban, az ilyen autókért cserébe jelentős helyi adókedvezmény jár.

Kiemelt Partnereink