Gyártók A Daimler csaknem 15 százaléka már kínai kézben van

A Daimler csaknem 15 százaléka már kínai kézben van

MTI/autopro.hu | 2019.07.24 04:30

A Daimler csaknem 15 százaléka már kínai kézben van

A kínai BAIC autógyártó 5 százaléknyi részesedést vásárol a Daimler cégben, hogy még szorosabbra fűzze kapcsolatát a német járműgyártóval.

Ola Källenius, a Daimler vezérigazgatója kedden azt mondta, hogy "a BAIC, amely régóta együttműködik a Daimlerrel, most már a német cég hosszú távú befektetője is". A Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség azt írta, az ügylet 2,5 milliárd euróba került.

Ezzel a második kínai befektető jelent meg a Daimler tulajdonosai között, mivel a vállalat 2018 eleje óta legnagyobb, 9,69 százalékos részesedéssel rendelkező tulajdonosa a kínai Geely autógyár, illetve a mögötte álló befektetési alap, amelynek élén Li Shufu milliárdos befektető üzletember áll.

Az autógyártó második legnagyobb befektetője a kuvaiti állami vagyonalap (KIA) 6,8 százalékos tulajdonhányaddal, utána jön a most részesedést szerzett BAIC, majd a Renault-Nissan konszern következik 3,1 százalékkal.

A Daimler konszern és a BAIC vegyesvállalata, a Beijing Benz Automotive Co., Ltd. (BBAC) évek óta közösen gyárt autókat az ázsiai országban, jelenleg pedig egy akkumulátor-üzemet is épít Pekingben.

A Bloomberg azt írta, szakértők szerint a BAIC bevásárlása taktikai lépés a Geely ellenében, hogy megakadályozza a Volvót is birtokló vállalat további térnyerését.

Kiemelt Partnereink