Gyártók 2025-től már teljesen elektromos BMW-k készülnek Debrecenben

2025-től már teljesen elektromos BMW-k készülnek Debrecenben

Végh Martin | 2020.12.28 07:20

2025-től már teljesen elektromos BMW-k készülnek Debrecenben

Fotó: BMW Group PressClub Global

Hosszas előkészületek után idén februárban elindulhatott a debreceni BMW-gyár építése. A koronavírus-járvány sokáig nem érintette különösebben a munkálatokat, tavasz végére azonban a német autógyártó azt a döntést hozta, hogy egy évvel elhalasztja az építkezés befejezését. Mostani állás szerint 2025-ben már biztosan folyni fog a termelés, méghozzá elektromos autók gyártásával. Áttekintjük a BMW magyarországi gyárának építésével kapcsolatos 2020-as történéseket és bejelentéseket.

Hirdetés

Egy évvel a terület-előkészítés kezdete után, januárban hír érkezett arról, hogy február 13-án elindulnak a debreceni gyár cölöpözési munkálatai. Egy január végi előadáson pedig az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezető igazgatója osztott meg részleteket a létesítmény logisztikai megoldásairól, illetve a foglalkoztatottak jövőben várható számáról.

Február elején beszámoltunk róla, hogy a szlovén, de hazánkban is gyártótevékenységet folytató Hidria is be fog szállítani a debreceni üzemnek. Később arról írtunk, hogy Debrecent díjjal jutalmazza a Financial Times, annak tőkevonzó képessége miatt, a díj elnyeréséhez pedig a BMW-gyár építése is hozzájárult. Röviddel ezután kiderült, hogy a kormány további másfél milliárdot szán az infrastrukturális beruházásokra.

Márciusban a BMW Group Magyarország közölte, hogy a járványhelyzet ellenére sem áll le az üzem építése.

Egy évet csúszhat az átadás

Májusban már azonban azt jelentette be a BMW, hogy a pandémiára tekintettel egy évvel elhalasztják az építés befejezését, ezzel egy időben megerősítette elkötelezettségét az üzem befejezése mellett. Később Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy minden fél tartja magát ígéreteihez, egyúttal friss információkat közölt az építkezés állásáról.

Június elején már arról számoltunk be, hogy Debrecen város önkormányzata sikeresen értékesítette a BMW Manufacturing Hungary Kft. részére a gyár megépítésére szolgáló területet, ugyanakkor több infrastrukturális beruházást is át kellett ütemezni.

Novemberben Oliver Zipse, a BMW vezérigazgatója arról beszélt, hogy 2025-től már megindulhat a termelés a debreceni egységben, nem mellesleg teljesen elektromos modellek gyártásával.

Decemberben pedig Szijjártó Péter a BMW vezetőivel tárgyalt Münchenben, ami után közölte, hogy a magyarországi üzem építésének előkészületei a tervek szerint haladnak.

Kiemelt Partnereink