Gyártók Egy évvel elhalasztják a debreceni BMW gyár építését

Egy évvel elhalasztják a debreceni BMW gyár építését

autopro.hu | 2020.05.06 11:25

Egy évvel elhalasztják a debreceni BMW gyár építését

Fotó: twitter.com/bmwblog

Közzétette negyedéves jelentését a BMW, amiben arról számolt be a vállalat, hogy bár kevesebb modellt értékesítettek, de továbbra is stabil lábon állnak. Ennek ellenére a német gyártónál költségkontrollt vezetnek be a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet folytán, így a K+F költségeken nem, viszont a beruházásokon spórolnának.

A portofolio.hu beszámolója szerint koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos korlátozó intézkedések a BMW Csoport számára is komoly nehézségeket okoztak. Mivel a járvány még jó ideig korlátozni fogja az egész autóipar működését, ezért a BMW arra törekszik, hogy megőrizze erős likviditási helyzetét, ennek érdekében pedig felülvizsgálnak minden projektet, beruházást, termékfejlesztést. A vállalat a várható keresletre reagálva hajt végre projekteket, ezért a mostani helyzetben a debreceni BMW-gyár építését egy évvel elhalasztották.

„A jelenlegi helyzetre való tekintettel bizonyos projekteket vagy felfüggesztünk, vagy további felülvizsgálatnak vetjük alá őket. A beruházási költségeket a tavalyi 5,7 milliárd euróról kevesebb mint 4 milliárd euróra csökkentjük 2020-ban”, mondta Nicolas Peter, az igazgatóság tagja.

Számos projektet elhalasztanak

A BMW Csoport igazgatósági elnöke és pénzügyi igazgatója pedig szerda délelőtt bejelentette, hogy elhalasztják a debreceni BMW-gyár építését a beruházási költségek csökkentése miatt.

„Számunkra mindig a várható kereslet a releváns, ezért egy évvel elhalasztjuk a magyarországi gyár üzembe vételét. Alapvetően a jelenlegi helyzetben minden projektet felülvizsgálunk, ebbe beletartoznak az építkezések és a termékekkel kapcsolatos döntések is” – fejtette ki Oliver Zipse, a BMW Csoport igazgatóságának elnöke a BMW Csoport első negyedéves eredményének a közzétételét követő sajtótájékoztatón.

A magyarországi BMW-üzemen kívül más projekteket is elhalasztunk, tette hozzá Nicolas Peter.

Március elején még minden rendben volt

Tavaly decemberben jelentette be a BMW, hogy 2020 tavaszán kezdődik a debreceni gyárának építése. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, márciusban még, a koronavírus-járvány hazai megjelenésekor Salgó András, a BMW Group Magyarország kommunikációét felelős vezetője elmondta, hogy a gyárral kapcsolatos építkezés megkezdését nem befolyásolják a kialakult körülmények. A munkaerő-toborzás folyamatos, a vállalat pedig a mostani helyzetben digitális megoldásokat is használ a beszélgetések során.

A projekt 2018 végén indult, ekkor kezdődtek meg a gyár földterületi előkészületei: a munkagépek több mint 1,7 millió köbméter földet termeltek ki és forgattak vissza, a mérnökök pedig mintegy 1350 méter hosszú, földalatti csőhálózatot fektettek le, és hozzávetőlegesen 11 ezer méternyi esővíz-elvezető árkot alakítottak ki.

A másfél évvel ezelőtti tervek szerint a BMW Manufacturing Hungary Kft. már 2019 végén felállította az építkezési munkálatokhoz szükséges berendezéseket a leendő üzem területén, a gyár cölöpözési munkálatai pedig már februárban elkezdődtek.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán reagált a debreceni BMW-gyár építésének elhalasztásával kapcsolatban. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a BMW vezetői továbbra is elkötelezettek a debreceni gyárépítés mellett, erről biztosították a vállalat vezetői a szerdai egyeztetésükön.

Megemlítette, hogy jövő pénteken Debrecenbe érkeznek a gyár leendő vezetői és a beruházás irányítói, akikkel személyesen fognak megbeszélést folytatni. A miniszter kiemelte továbbá, hogy a gyártó Debrecen iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a gyár építési munkálatai már most is zajlanak.

Megszólalt Salgó András, a BMW Magyarország kommunikációs igazgatója is a hírrel kapcsolatban: „A jelenlegi kivételes helyzetben a BMW Group egyedülálló felelősséggel bír, felkészül a sikeres újraindulásra, mely biztosítja a vállalatnak és munkavállalóinak jövőjét. Munkatársaink egészsége a BMW Group legfontosabb prioritása.”

Elmondta továbbá, hogy a BMW Group körültekintően kezeli a válságot, a folyamatokra összpontosítva és mindig a jövőbe tekintve hoz döntéseket. Amíg a válság fennáll, azon dolgozik, hogy a lehető legszilárdabb alapokat teremtse meg, a krízis utáni újrainduláshoz.

Az igazgató kifejtette, hogy a BMW Group továbbra is elkötelezett az új, magyarországi gyáregységével szemben. A vállalat debreceni gyárának megépítése a BMW Group hosszú távú növekedési törekvéseit támasztja alá. A jelenleg kialakult koronavírus járványhelyzet feltételezéseik szerint hatással lesz a debreceni építkezési munkálatokra, így azok lelassulhatnak. A pontos időtartamot még nem határozták meg, de várakozásaik szerint több hónap is lehet.

Kiemelt Partnereink