Gyártók 15 éves az Audi Hungaria duális képzése: 140-en bújhatnak piros kabátba idén

15 éves az Audi Hungaria duális képzése: 140-en bújhatnak piros kabátba idén

Pardavi Mariann | 2016.06.22 12:15

15 éves az Audi Hungaria duális képzése: 140-en bújhatnak piros kabátba idén

A jubileumot úgy ünnepelte meg a győri vállalat, hogy díjazta a duális képzésben résztvevő legjobbakat. Idén tizenegy szakma tizenegy kiválósága kapott elismerést.

Az elmúlt tizenöt év a számok nyelvén azt jelenti, hogy 2001 óta összesen 1800 diák tett sikeres vizsgát a vállalat szakképzési rendszerében. Idén 140 szakmunkástanuló végzett, az új tanévben 160 új diák fogja megkezdeni gyakorlati képzési idejét. A diákok a duális képzés végeztével eldönthetik, hol szeretnék tudásukat pénzre váltani: a legtöbb végzett fiatal a gyakorlati képzésnek otthont adó vállalatot, az Audi Hungariát választja.

A négykarikás vállalat három győri középiskolával tart fent partneri kapcsolatot: a diákok elméleti tudását a Lukács Sándor, a Pattantyús Géza és a Kossuth Lajos szakképző iskolákban sajátították el. A közös együttműködés során tizenegy szakmában szerezhetnek gyakorlati tudást: autóépítő, autóvillamossági műszerész, automatizálási technikus, autószerelő, autóvillamossági szerelő, karosszéria lakatos, autófényező, gépgyártó technikus, mechatronikus, forgácsoló és szerszámkészítő szakok szerepelnek a képzési rendszerben. Ezek további két szakmával bővülnek, a változó trendekre reagálva a diákoknak lehetőségük lesz járműipari karbantartó technikus és alternatív gépjármű hajtási technikus szakokon is tanulmányokat folytatni.

A diákoknak a kitüntetéseket Christoph Hermreck, az Audi Akademie vezetője adta át, aki elmondta, az iskolai érdemjegy mellett a gyakorlatokon nyújtott teljesítmény, a megszerzett tudás mértéke volt a döntő. A szakmunkástanulók az Audi Hungaria gyakorlati oktatóközpontjában, a termelési területek közelében kialakított tanulóállomásokon és közvetlenül a termelő területek munkatársai mellett sajátíthatták el szakmájukat.

Ugyan a fenti szakmák a köztudatban úgy élnek, hogy ezeket kifejezetten férfiak űzik, ne feledjük el, a technika sok fizikai terhet levesz az emberről, így manapság fel-feltűnnek a hölgyek is, így a díjátadón is. Az egyik legjobb Sarok Réka Rebeka lett, aki a szerszámkészítő szakmában mélyedt el annyira, hogy tudására felfigyeltek oktatói és az Audi Hungaria szakemberei is. Az autopro.hu kérdésére elmondta, meg sem fordult pályaválasztáskor a fejében, hogy úgymond nőiesebb szakma mellett tegye le a voksát.

– Nagyon tetszik ez a munka és nem is gondolom nehéznek – fogalmazott szerényen Sarok Réka Rebeka, hozzátéve, hogy a későbbiekben szeretne továbbtanulni, az érettségi megszerzése után mérnöknek tanulna tovább.

Hasonlóan továbbtanulási terveket szövöget Töreki Bertold is, őt a gépi forgácsoló szakma legjobbjának választották. A későbbiekben CNC forgácsolónak tanulna, sok lehetőséget lát ezen a területen.

– Mindig igyekeztem a legjobban teljesíteni a gyakorlati feladatok során, ha valamit nem értettem, kérdeztem, amire mindig segítőkészen reagáltak – érvelt a tizennyolc éves díjazott, miért ő érdemelte az elismerést.

Kiemelt Partnereink