Archív Túlzott terheket róna Dániára az átállás az elektromos autókra

Túlzott terheket róna Dániára az átállás az elektromos autókra

autopro.hu/E.L. | 2020.09.09 11:21

Túlzott terheket róna Dániára az átállás az elektromos autókra

Fotó: Pixabay

Az elmúlt években számos ország vezetett be változtatásokat annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat. Dánia világszinten is élen jár ezen a területen, megannyi szokásuk és rendeletük a környezetbarát és előre látó gondolkodás jegyében született. Az egyik ilyen tervük, amivel növelni szeretnék az elektromos járművek számát, viszont súlyos gazdasági hatással járna az északi ország számára.

A károsanyag-kibocsátás 70 százalékos csökkenését célzó tervek alapja a fosszilis üzemanyagokkal működő járművek cseréje az elektromos energiát felhasználó alternatívákra. Az ország mindezt 2030-ig tervezi megvalósítani, míg a teljes klímasemlegességet 2050-ig szeretnék elérni.

Azonban az északi ország anyagilag nagyban támaszkodik a jármű- és útadókra, az ezekből származó bevételek az 50 milliárd dán koronát (7,95 milliárd dollár) is elérhetik évente. Ez a GDP 2.3 százalékának felel meg és ebből támogatják a jóléti rendszert is.

Klímatanács segítségét kérték a megoldásban

Márciusban a dán Klímatanács, a kormány független tanácsadó szerve közreadta, hogy az elektromos autók számának a jelenlegi 20 ezer darabról 1 millióra kell növekedni 2030-ra, ha tartani akarják a tervezetet. „Ez jelentős problémákat okozna a gazdaságra nézve” - nyilatkozta a bizottsági elnök, Anders Eldrup egy sajtótájékoztatón.

Az elektromos autók számának gyarapítását támogatások megemelésével és a fosszilis üzemanyaggal hajtott autókra kivetett magasabb adókkal érnék el, amik együttesen 5,7 milliárd korona nettó veszteséget eredményeznének 2030-ra, állította a bizottság. Továbbá 2030-ban a mostani adórendszert tekintve a jármű- és útadók bevételének évenkénti 10 milliárdos csökkenése várható.

A kormány arra kérte a bizottságot, hogy tegyenek javaslatot egy olyan tervezetre, amely nem veszélyeztetné ilyen mértékben az állami költségvetést. A közlekedési szektor Dánia szén-dioxid-kibocsátásának 40 százalékát teszi ki, míg az autók csupán 1 százalékát hajtja elektromos áram.

A kedvező körülményeknek köszönhetően, és mivel a kormány a kezdetektől fogva támogatta a klímaváltozás visszaszorítását célzó törekvéseket, pillanatnyilag Dánia energiájának nagyjából felét szélerőművek biztosítják. Ezzel a jelentős eredménnyel az ország élen jár az éghajlatváltozás kezelésének kérdésében – írta a Reuters.

Kiemelt Partnereink