Archív Nem lesz konkrét járműipari válságkezelő intézkedés itthon

Nem lesz konkrét járműipari válságkezelő intézkedés itthon

Pörge Béla | 2020.05.14 10:49

Nem lesz konkrét járműipari válságkezelő intézkedés itthon

Fotó: Pixabay

A Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének (MAJOSZ) első online konferenciáján György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszélt a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokat (kkv) érintő csomagokról.

György László elmondta, hogy a jelenlegi válság egy háborús helyzethez hasonlítható, éppen ezért a mostani válságot nem lehet úgy kezelni, mint a 2008-as nagy gazdasági világválságot. Most háborús állapotokhoz hasonló krízis van, nem gazdasági eredetű. Az ilyen válság kezelése az államtitkár szerint óvatos türelmet igényel.

Az államtitkár a Gazdaságvédelmi Akciótervről elmondta, hogy az jelenleg a második fázisnál tart, melynek öt pillére van: munkahelymegőrzés, munkahelyteremtés, kiemelt ágazatok megerősítése, vállalkozások finanszírozása valamint a családok és a nyugdíjasok védelme.

György László kiemelte, hogy a kormány csak annyit költ munkahelyvédelmi intézkedésekre, amennyit éppen szükséges, de egyébként inkább a beruházásokra és a fejlesztésekre fordítanak figyelmet. Mint fogalmazott, az „otthon ülést” csak a feltétlenül szükséges ideig támogatják.

Nem lesz specifikusan az autóiparra szabott támogatás

A konferencián kiderült az is, hogy a kormány nem tervezi a gépjárműipar külön támogatását. György László szerint akár a kkv-k, akár a nagyvállalatok megtalálják a gazdaságvédelmi akciótervben a számukra legelőnyösebb támogatási formát, ezért nincs szükség az ágazat külön támogatására.

Az államtitkár ismertette, hogy a rendeletköteles intézkedések 89 százaléka már kihirdetésre került, a Gazdaságvédelmi Akcióterv maradék intézkedéseit pedig a következő napokban, még májusban nyilvánosságra hozzák és kihirdetik, így az érintett vállalatok már június elején forráshoz juthatnak.

Bizonyos feltételek mellett a támogatást nem kell visszatéríteni

Ahogyan már korábban említettük, a kormány célja a meglévő munkahelyek megtartása. Éppen ezért a különböző teljesítményi kritériumok mellett a támogatás vissza nem térítésének feltétele, hogy az adott vállalat az idén áprilisi létszámának minimum 90 százaléka maradjon meg 2022-ig, illetve az is feltétel, hogy a munkaszerződéseket háromnál kevesebbszer módosítsák.

A támogatások minimum fele eszközbeszerzésre költhető, de emellett bizonyos keretekig széleskörű felhasználása is lehetséges az összegnek. A támogatás egy százalékát akár rezsire is lehet költeni, de különböző karbantartásokra is juthat a forrásokból.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv igénybevétele nem függ az EU-s régióktól

György László felhívta a figyelmet arra, hogy ez a támogatás Közép-Magyarországon ugyanolyan mértékben igénybe vehető, mint az ország többi részén, nem függ a régióktól. Ez egyébként az igényléseken jól látszik: a kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatására beérkezett igények 41 százaléka Budapestről érkezett, de a maradék igénylők 42 százaléka is Pest, Bács-Kiskun és Veszprém megyékre korlátozódik.

A versenyképesség-növelő támogatásra összesen 86,82 milliárd forintnyi támogatás-igénylés futott be az ITM-hez. Ez 377 igénylésből tevődött össze, melyből 77 budapesti, további 70 pedig Pest megyei cégeket érint.

Az informatikai képzések is népszerűek

Május 22-éig lehet jelentkezni ingyenes online informatikai támogatásra is az ITM-nél, a képzés május 25-én indul. György László elmondta, hogy már most 17 ezren jelentkeztek a képzésre, ám kiemelte, hogy annak sikerességét az mutatja majd meg, hogy mennyien végzik el.

Az államtitkár szerint a képzés piaci alapon 2-300 ezer forintba kerülne, de most a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként ingyenesen elvégezhető.

Kiemelt Partnereink