Archív Nem hagyja magára az öntödei dolgozókat a francia állam

Nem hagyja magára az öntödei dolgozókat a francia állam

autopro.hu/V.M. | 2021.05.05 07:20

Nem hagyja magára az öntödei dolgozókat a francia állam

Fotó: Magyarmet Finomöntöde Kft.

A francia kormány kibővítette azt a nyolcmilliárd eurós segélycsomagot, amit még tavaly jelentettek be az autóipar modernizációja, illetve járvány miatt szükségessé vált megsegítése céljából. A program immáron az elektrifikációs folyamat részeként, autóipari öntödei dolgozóknak szóló átképzéseket is magába foglal.

Hirdetés

A még tavaly májusban, Emmanuel Macron francia elnök által bejelentett segélycsomag nem titkolt célja, hogy Európán belül vezető szerephez juttassák Franciaországot az elektromos járművek gyártásában. A mostani módosításokkal több fog jutni egyebek mellett a villanyhajtású kistehergépjárművek támogatására, illetve a töltőhálózat fejlesztésére.

A változtatások készítésénél figyelembe vették az elektrifikáció gazdasági és szociális hatásait is, ennek megfelelően 50 millió eurót szánnak az autóipari öntödei iparág dolgozóinak segítésére és átképzésére.

Az autóipari alkatrészeket előállító öntödéket rosszul érinti az elektrifikáció. További gondot jelent számukra a külföldi cégek által állított verseny erősödése, valamint a súlycsökkentési törekvések, amik a belső égésű motoros autók alkatrészeire szóló megrendelések csökkentését eredményezik. Mindezek a folyamatok az elvárt képességek területén is jelentős változásokat hoznak.

A segélycsomagból már eddig is 13,4 millió euróval részesültek az öntödék, amik az összeget különböző fejlesztésekre költik. A most bejelentett, dolgozók támogatására és átképzésére irányuló 50 millió eurót az iparági vállalatok további 20 millióval fogják kiegészíteni.

Lökést adnának az elektromos kisteherautóknak

A további változtatások részét képezi az elektromos kistehergépjárművek árának csökkentése, hogy két éven belül háromszorosára nőhessen piaci részesedésük.

További cél, hogy 2021 végére az autópályák mentén található 368 benzinkútból 192 rendelkezzen gyors töltővel. Az elektromos autók alkatrészeinek helyi gyártásának támogatására további 150 millió eurót készülnek elkölteni.

Az új tervek szerint egy munkacsoportot is fel fognak állítani, aminek feladata a technológiai változások társadalmi-gazdasági hatásainak felmérése, illetve a szükséges munkaerőpolitikai lépések megtervezése lesz.

Az Autovista Group beszámolója szerint a francia állam eddig 303, többségében kis és közepes méretű vállalatnak nyújtott pénzügyi támogatást modernizációra és diverzifikációra, összesen 278 millió eurót felhasználva.

Kiemelt Partnereink