Archív Megtorpant az új autók forgalomba helyezése Magyarországon

Megtorpant az új autók forgalomba helyezése Magyarországon

MTI/autopro.hu | 2021.07.02 14:17

Megtorpant az új autók forgalomba helyezése Magyarországon

Fotó: Pixabay

Az eddig várt 140 ezernél kevesebb, 126 ezer új személyautót helyezhetnek forgalomba idén a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) módosított előrejelzése szerint, vagyis a 2020-as adattal nagyjából megegyező forgalomba helyezéssel számolnak.

A Datahouse adataira hivatkozva az MGE közleményében azt írja, hogy idén az első hat hónapban 64.796 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 16 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Júniusban 11.361 új személyautó került forgalomba, ami tíz százalékos növekedés.

A közlemény szerint a nulla lokális károsanyag-kibocsátású személyautók piaca a teljes személyautó-piachoz képest volumenében még mindig nagyon alacsony, és a növekedés mértéke egyelőre mérséklődött, így jelentősen elmarad a várakozásoktól, annak ellenére, hogy egyre-másra jelennek meg az újabb és újabb ilyen autók.

Az új autók jelentős része külföldre megy

Mint írták, továbbra is elég magas, közel harminc százalékos a forgalomba helyezést követő 6 hónapon belül kivont gépkocsik száma, vagyis az adott időszakban az első alkalommal forgalomba helyezett új autók jelentős részben nem kerültek belföldi végfelhasználóhoz. Ennek a trendnek a növekedése nincs jó hatással a belföldi autópark összetételére sem műszaki, sem közlekedésbiztonsági, de különösen nem környezetvédelmi szempontból, nem beszélve arról, hogy ezek jelentős része a hazai szerviz szolgáltatásokat sem veszi igénybe - írták.

Az MGE kiemelte, hogy a kishaszonjárművek területén 2021 eddig jelentős bővülést hozott, a megnövekedett értékesítést a járvány miatt megugrott városi, rövid távú szállítási feladatok indokolják.

Kiemelt Partnereink