Archív Komoly támogatás jár elektromos taxikra

Komoly támogatás jár elektromos taxikra

autopro.hu/Sz.N. | 2020.04.21 13:20

Komoly támogatás jár elektromos taxikra

Fotó: Kia Newscenter

Idén Dél-Korea kormánya a fővárosban, Szöulban 700 elektromos taxi beszerzését támogatja. A támogatás mértéke elektromos autónként 18,2 millió won, ami átszámítva közel 13 650 eurót tesz ki. A támogatás új eleme, hogy ebben az évben már a külföldi gyártók elektromos modelljeire is lehet támogatást kapni.

Tavaly még kizárólag a koreai gyártók elektromos autói részesültek a kedvezményben, mint a Hyundai és a Kia márka. Ezek közül is a Hyundai Kona Electric és Ioniq Electric, valamint a Kia e-Niro és az e-Soul modellekre lehetett támogatást igényelni.

A szabályok lazításának köszönhetően idén a dél-koreai metropoliszban működő taxitársaságok már 7 gyártó 19 modellje közül választhatnak. A támogatásra jogosult autók között szerepel a Tesla Model S és Model 3, a Jaguar I-Pace, valamint a Nissan Leaf is.

További meglepetés, hogy a 18,2 millió won értékű, elektromos taxikra igényelhető támogatás jelentősen meghaladja a magánszemélyek által igénybe vehető, elektromos autók vásárlásra nyújtott 12,7 millió won, azaz 9525 eurónyi juttatást. A város mindezt azzal magyarázza, hogy a taxik akár napi 440 kilométert is megtesznek: „A taxik elektromos autókra való lecserélése jelentősen javíthatja a levegő minőségét” – nyilatkozta a város egy tisztviselője a helyi médiának az electrive beszámolója szerint.

Kiemelt Partnereink