Archív Jelentősen nőttek a járműipari termelői árak

Jelentősen nőttek a járműipari termelői árak

MTI | 2020.09.30 17:22

Jelentősen nőttek a járműipari termelői árak

Fotó: Audi Hungaria

Augusztusban az ipari termelői árak összességében 3,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, amihez nagymértékben hozzájárult a járműipari árak emelkedése - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Hirdetés

Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon, többek között a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában a korábbiaknál kevésbé volt már érezhető.

Az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan alig változtak - 0,4 százalékkal nőttek -, ezen belül a feldolgozóiparban 1,9 százalékkal magasabbak, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,9 százalékkal alacsonyabbak voltak. A járműipar belföldi értékesítési árai 6,2 százalékkal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön a beruházási javakat gyártó ágazatokban 5,6 százalékkal, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,6 százalékkal nőttek az árak ezen belül a tartós fogyasztási cikkek termelői ára 5,1 százalékos emelkedést mutatott.

A járműipar exportárai is nőttek

Az ipari exportértékesítési árak 5,2 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a közel 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 5,7 százalékkal nőttek. A forint árfolyama tavaly augusztus óta 6,71 százalékkal gyengült az euróval és 5,74 százalékkal a dollárral szemben. A járműgyártás exportára forintban 7,3 százalékkal emelkedett, a villamosberendezések gyártói és a gépipari cégek 6,4, illetve 6,5 százalékos áremelést tudtak elérni, a számítástechnikai termékek előállítóinak csak 1,8 százalékos, a gyógyszergyártóknak 1,6 százalékos áremelést sikerült kivívniuk.

Kiemelt Partnereink