Archív Fontos szerephez juthat az európai akkumulátorgyártásban Szerbia

Fontos szerephez juthat az európai akkumulátorgyártásban Szerbia

autopro.hu/V.M. | 2021.05.28 11:20

Fontos szerephez juthat az európai akkumulátorgyártásban Szerbia

Fotó: Pixabay

Ha a becslések helytállóak, déli szomszédunknál jelentős lítiumkészletek találhatóak. Ez már önmagában jól pozicionálja Szerbiát az elektromos forradalomban, a Rio Tinto bányavállalat és a szlovák InoBat azonban egyetértési megállapodást között egy szerbiai bölcsőtől bölcsőig akkumulátor-értéklánc kiépítéséről.

A nyugat-szerbiai Jadar-völgyben lapulhat a világ lítiumkészletének akár mintegy tíz százaléka is. A kitermelés megvalósíthatóságát vizsgáló brit-ausztrál Rio Tinto becslése szerint a lelőhely 55 ezer tonna olyan minőségű lítium-ion karbonátot tartalmazhat, ami alkalmas akkumulátorok készítésére.

A vállalat új partnere, az akkumulátorokra specializálódott InoBat jelenleg Szlovákiában fejleszt akkumulátorokat, ahol egyúttal egy pilot gyártótüzem építése is zajlik. A frissen kötött megállapodás értelmében a cég bölcsőtől bölcsőig jellegű, azaz hulladék nélküli akkumulátorgyártást fog folytatni Szerbiában, az elvnek megfelelően pedig az elhasználódott telepek újrahasznosítására szolgáló létesítményt is telepít.

A kettő partner meg fogja egymással osztani akkumulátorgyártási és -újrahasznosítási tudását. Továbbá abban bíznak, hogy együttműködésük serkentően fog hatni az elektromos autók akkumulátorainak európai ökoszisztémájára.

Idén dől el, hogy lesz-e bármi is a beruházásokból

A Green Car Congress cikke szerint a Jadar-völgy több évtizeden át szolgálhat lítiummal a villanyautók energiatároló egységeinek európai gyártásához. A Rio Tinto várhatóan 2021-ben fogja lezárni a kitermelés megvalósíthatósági tanulmányát, amennyiben pedig kitermelésre érdemesre találják a készletet, a bánya kiépítése négy évet fog igényelni.

Kiemelt Partnereink