Archív Az év végére megszűnhet a chiphiány

Az év végére megszűnhet a chiphiány

autopro.hu/P.B. | 2021.02.07 08:21

Az év végére megszűnhet a chiphiány

Fotó: Pexels

Részben a koronavírus-járvány okozta az idei év elején jelentkező chiphiányt, de nem egészen úgy, ahogy gondoljuk: a különböző lezárások miatt jobban ráérő, unatkozó gamerek lendítették fel a keresletet a chipek iránt, míg a gyártók a jobban jövedelmező piacot részesítették előnyben, így az autóipar bajba került.

Hirdetés

Az autopro.hu is több alkalommal beszámolt arról, hogy januárban fennakadásokat okozott az autóiparban a félvezetők hiánya, az Audiban például hétfőn állt helyre a rend. Globálisan is a Volkswagen Csoport szenvedte el a legnagyobb károkat a chiphiány miatt, míg a Toyota jött ki talán a legjobban a helyzetből.

Többnyire az új autók kiszállításai csúszhatnak a félvezetőhiány miatt, szakértők szerint pedig több hónapig tarthat a chiphiány, de egyes becslések egészen 2023-ig tartó zavarokra számítanak.

Túl hamar ugrott meg a kereslet

A koronavírus számtalan módon hat a különböző iparágakra, jelen esetben arra láthattunk példát, hogy a kereslet közel nulláról hirtelen annyira megugrott, hogy a gyártóknak száz százalékon kellett volna termelniük, ám nem kapcsoltak időben – véli Dev Rai, a Sourcengine alelnöke.

A Fitch Ratings szerint arról van szó, hogy az autóipar hirtelen versenyre kényszerült más iparágakkal a félvezetők beszerzéséért. A lezárások miatt ugyanis jelentősen megnőtt a techcégek igénye is a félvezetők iránt, amit főleg a jobban ráérő gamerek okoztak.

A chipgyártók ebben a helyzetben ugyanis a nagyobb technológiai cégeket részesítették előnyben, így került bajba az autóipar – írja a Forbes.

Talán nem lesz hosszú a válság

A Fitch azzal számol, hogy az év második felére helyreáll a piac, ráadásul egyes hírek szerint a tajvani gyártók az autóipari beszállítókat kezdték el előnyben részesíteni a chipgyártásban, így az első sokk után (amikor egyes szakértők akár évekig húzódó válságra számítottak) úgy tűnik, hamar megoldódhat az autóipar ezen problémája.

A félvezetők átmeneti hiánya arra viszont jól rámutatott, hogy a koronavírus-járvány még számos, nem várt zavart okozhat a világgazdaságban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink