Elemzések Zűrzavart hozott az egyszer használatos műanyagok kiváltása

Zűrzavart hozott az egyszer használatos műanyagok kiváltása

autopro.hu/V.M. | 2021.07.21 16:23

Zűrzavart hozott az egyszer használatos műanyagok kiváltása

Fotó: Pixabay

Valószínűleg már mindenki hallotta, hogy az Európai Unióban július 3-tól, hazánkban pedig július legelejétől tiltják a környezetvédelmi szempontból jobb alternatívával helyettesíthető egyszer használatos műanyagok forgalmazását. A műanyaghulladék csökkentését célzó uniós intézkedés azonban komoly szabályozási zűrzavart eredményezett Európában, ami a műanyagipar innovációs képességét is veszélyezteti, ha pedig ez nem lenne elég, fogyasztóvédők a helyettesítő termékek jelentette egészségügyi kockázatokra figyelmeztetnek.

Az Európai Unióban 2019-ben fogadták el az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló irányelvet, amely szerint 2021 július 3-tól az unió területén nem lehet forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat. Mivel azonban irányelvről van szó, a tagállamoknak nincs megkötve a keze abban, hogyan implementálják a rendelkezést, a segítséget nyújtó iránymutatást pedig csak 2021 májusa végén, egy hónappal a határidő előtt adta ki az EU.

Az európai műanyagfeldolgozók szervezeteit összefogó Európai Műanyagfeldolgozók (EuPC) külön közleményben hívta fel a figyelmet az így kialakult szabályozási zűrzavarra. A szervezet kifejti, az Európai Bizottságnak fel kellett volna ismernie, hogy az új szabályok bevezetése elhúzódó folyamat lesz: „A változtatásokat nem lehet egyik napról a másikra elvégezni, és az EU egységes piacának darabolódása mostanra egy elkerülhetetlen forgatókönyvé vált, aminek az EU-ban súlyos foglalkoztatási következményei lesznek és veszteséget fog okozni a vállalatoknak” – fogalmazott Alexandre Dangis, az EuPC ügyvezető igazgatója.

A szervezet szerint nagy különbségek vannak a tagállamok között az implementálás előrehaladottsága, illetve a szabályozás tartalmának tekintetében is. Németország például időre bevezette az új előírásokat, míg Franciaországban az érdekeltekkel konzultálást követően tovább húzódik az új szabályok megírása. Svédországban szintén késés tapasztalható, míg sok ország, például Románia és Bulgária a határidőig nem tett valódi lépést az implementálás érdekében.

Dangis továbbá elmondta, hogy a határidő kérésüknek megfelelő kitolásával a tagállamok harmonizálhatták volna előírásaikat, és az iránymutatásban foglaltakat is jobban figyelembe vehették volna.

Így nem éri meg fejleszteni

Az országról országra változó szabályozás a műanyagipar innovációját is hátráltatja. Martin Engelmann, a német műanyag csomagolóipari szövetség vezetője kifejtette, hogy a vállalatok mélyreható változtatásokat hajtanak végre a több újrahasznosítható anyag előállítása érdekében. Ugyanakkor az ezzel járó befektetés csak akkor éri meg a legtöbb közepes vállalatnak, ha az új csomagolóanyagokat egész Európában értékesíthetik.

Egészségügyi aggályok

Az egyszer használatos műanyagok kiváltását azonban nem csak a szabályozási zavarokért érte kritika mostanság, hanem a helyettesítésre hivatott anyagok miatt is – írja a Plasteurope.com műanyagipari hírportál.

Az európai fogyasztóvédelmi szervezeteket képviselő Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) egy négy tagja által végzett kutatásában kritizálta a papírból, cukornádból és pálmalevélből készült eldobható evőeszközöket, mivel azok rovarirtó szerek potenciálisan veszélyes maradványait tartalmazhatják. Ugyancsak problémát vetett fel a potenciálisan rákkeltő perfluor-alkil anyagok (PFA-k) használata kapcsán, amiket az ételcsomagolások vízzel, zsírral és piszokkal szemben ellenállóvá tételére alkalmaznak.

Aggodalomra adhat okot, hogy a tesztelt műanyag termékek több mint felében voltak jelen az engedélyezettnél magasabb koncentrációban veszélyes anyagok. Nem is csoda, hogy az eredményeket alapul véve a legnagyobb német fogyasztóvédelmi szervezet, a VZBV a különösen káros anyagok tiltására szólított.

Kiemelt Partnereink