Elemzések Zöldgazdasági fordulat az energetikai hatékonyság területén

Zöldgazdasági fordulat az energetikai hatékonyság területén

MTI | 2024.06.07 12:22

Zöldgazdasági fordulat az energetikai hatékonyság területén

Fotó: Freepik

Felkészült és felelős nagyvállalatok, jól működő modell és pozitív energiahatékonysági fejlemények - ezek a jellemző tapasztalatok az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) eredményeinek vizsgálatakor.

Hirdetés

A közlemény szerint Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője az energiahatékonyság jelenlegi helyzetéről és jövőképéről tartott előadásában bemutatta az EKR gyakorlati tapasztalatait, azok hatásait a kezdeményezés tagjainak. Elhangzott, hogy az elmúlt három év pozitív hazai energiahatékonysági fejleményei mellett a rendszer hozta a tőle elvárt költséghatékonysági várakozásokat.

A szakember kiemelte: a kapcsolódó audit és hitelesítés garantálja a rendszer stabilitását és azt a befektetési bizalmat, ami hozzájárul Magyarország versenyképességéhez. Ennek is köszönhető, hogy idén februárban elindult az úgynevezett HEM-ek (hitelesített energiamegtakarítások) szervezett piaci kereskedelme a CEEGEX-en. Az előadást követő szakmai egyeztetésen hét ajánlást fogalmaztak meg.

Mik az ajánlások?

Első pontként megjegyzik: a hazai zöldgazdasági fordulat az energiahatékonyság területén is érezhető, hiszen a mindössze néhány éve elindított Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) elvárásait a vállalatok felkészülten kezelték, és az elvárásokhoz képest jelenleg túlteljesítenek. Magyarország ezen energiahatékonysági intézkedés egyik európai éllovasává vált. Az EKR sikerére, valamint az energetikai beruházások időigényére tekintettel javasolt a 2030-ra irányzott, 55 százalékos intézkedéscsomag megemelt energiamegtakarítási kötelezettségeinek az EKR-ben mielőbb történő érvényesítése.

Negyedik pontban megfontolásra javasolnak minden lehetséges érintett energiahatékonysági szakpolitika tételes felülvizsgálatát abból a szempontból, hogy az azok által megcélzott 2030-as megtakarítások beépíthetők legyenek az EKR-be a költséghatékonyság javítása érdekében. Álláspontjuk szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által végzett EKR piacmonitoring és annak stabilitása (kiemelten a katalógus tekintetében), valamint transzparens működtetése kiemelt jelentőségű a befektetői bizalom garantálása és az energiahatékonysági piacfejlesztés szempontjából.

Hatodik ajánlásukban megfogalmazták, hogy az energetikai nagyvállalatok és a hitelpiaci szereplők kiemelt feladata kell legyen a lakosságot célzó, az EKR-ben elszámolható épületfelújítási ajánlat kialakítása, tömeges értékesítése és megvalósítása. Végül, az utolsó, hetedik pontban arra kérik a Gazdasági Versenyhivatalt és a MEKH-et, hogy védje meg a visszaélésektől az EKR-t, és biztosítsa a hazai energiahatékonyság fejlődését, az energiamegtakarítások szabályozott piacát Magyarországon.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink