Elemzések Utolsó eurójukból kocsit vesznek a görögök

Utolsó eurójukból kocsit vesznek a görögök

Biró Csongor | 2015.07.01 10:37

Utolsó eurójukból kocsit vesznek a görögök

Görög csőd ide vagy oda, soha nem látott szárnyalásban van a görög autópiac. A vásárlók mentik a menthetőt és utolsó euróikért új autót vesznek.

Évek óta nem adtak el ennyi új autót Görögországban az autógyártók, mint a csődhelyzet előtt hónapokban. Bár éjfél óta technikai csődben van a mediterrán állam, a polgárok utolsó megtakarításaikat autókra költik.

Jól fogynak a görögöknél a főként magyarral motorral szerelt Opelek is

Az ACEA európai autós szervezet adatai szerint májusban 9070 új autót vettek a görögök, 22 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Utoljára ilyen sok autót 2011 júliusában vásároltak Görögországban. Az áprilisi eladások 47 százalékot nőttek.

A görög jegybank megfigyelései alapján az ügyfelek 2014 decembere óta folyamatosan vonják ki pénzüket a bankokból. Ezek egy része a matracok alatt rejtőzik, jelentős hányaduk azonban az autókereskedőknél kötött ki.
A német autógyártók a nagy nyertesei a pánikhangulatnak, a Toyota után a Volkswagen a második a márkarangsorban, de az Audi és az Opel is benne van a top tízben.

Hasonló folyamatot tavaly év végén Oroszországban lehetett megfigyelni, amikor az orosz rubel zuhanása elől menekülve ingóságokat vettek tömegesen az oroszok, köztük autókat.

Kiemelt Partnereink