Elemzések Új aranybányát találtak a kínai autógyártók?

Új aranybányát találtak a kínai autógyártók?

autopro.hu/P.B. | 2024.03.07 09:24

Új aranybányát találtak a kínai autógyártók?

Fotó: Nexport

Egyre több kínai elektromos autó jelenik meg az ausztrál piacon, és ez mindkét fél számára egy optimális helyzetnek tűnik: Ausztrália szeretné felpörgetni az elektromos átállást, Kína pedig örül a barátságosabb piacnak.

Ausztrália vezetése 2022-ben döntött úgy, hogy ideje az elektromos átállásnak: a kontinensnyi ország a nyugati világhoz mérten alaposan le volt maradva ekkor az elektrifikációban, sőt, alapvetően a klímavédelmi intézkedésekben is. Azóta az ausztrál kormány állami támogatásokat nyújt az elektromos autók vásárlásához, az átállást pedig segítheti az olaj magas ára.

2022-ben még mindössze az újautó-eladások 3,1 százalékát tették ki az elektromos autók az országban, 2023-ban már 7,2 százalékra nőtt ez az arány, vagyis a politika sikeresnek látszik. Bár a Tesla ezen a piacon is domináns, a kínai autógyártók is profitálni tudnak a folyamatból.

A BYD 2022-ben lépett be az ausztrál piacra, 2023-ban az elektromosautó-piac 14 százalékáért már a kínai gyártó felelt a 12 ezernél is több eladott járművével. A Szegeden gyárat építő kínai OEM hat modellel van jelen Ausztráliában – a szedánok mellett két SUV és egy pick-up is van a palettán. A piacot a Tesla uralja 53 százalékos részesedéssel. A SAIC alá tartozó MG három új modellt dob piacra Ausztráliában az idén, de a Leapmotor is terjeszkedni szeretne az országban.

Barátságosabb fogadtatás

Míg az európai hatóságok vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy a kínai elektromosautó-gyártók méltánytalanul részesülnek-e az állami támogatásokból, addig az Egyesült Államok azt vizsgálja, hogy a kínai gyártású autókat felhasználhatják-e amerikaiak kémkedésére.

Ezzel párhuzamosan a Canberra és Peking közötti kapcsolatok felmelegedtek az évekig tartó feszültségek után, és mindkét fél megegyezett az együttműködés kiterjesztésében. Az ausztrál kormány semmilyen jelét nem adta annak, hogy aggódna a kínai autók által jelentett kiberbiztonsági kockázatok miatt – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink