Elemzések Türelem kell az automatizáció sikeréhez

Türelem kell az automatizáció sikeréhez

autopro.hu/Sz.K. | 2024.02.17 12:21

Türelem kell az automatizáció sikeréhez

Fotó: SMC

Az automatizálást tervező kiskereskedelmi vezetők akár 36,5 százaléka arra számít, hogy kettő-öt éven belül látja az új technológia előnyeit - derül ki a viselhető technológiákat fejlesztő ProGlove friss tanulmányából. A chicagói székhelyű vállalat több mint ezer kiskereskedelmi vezető szakembert kérdezett meg az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Németországban a „Leadership Insights for Retail Warehouse Management” című jelentéséhez.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a kiskereskedelmi vezetők konzervatív elvárásokat támasztanak az automatizálás bevezetésével kapcsolatban. A válaszadók mindössze 11,5 százaléka mondta azt, hogy a következő két évben az automatizálástól megtérülést vár.

A ProGlove azt is megállapította, hogy 26,6 százalékuk öt-tíz éven belül vár megtérülést, 8,6 százalékuk pedig egy évtizedre vagy annál hosszabb időre számít. A vállalat szerint ezek az adatok azt mutatják, hogy a kiskereskedők türelmesek, amikor technológiába fektetnek.

A tanulmány azt is megmutatta, hogy az automatizálási területen még sok lehetőség van a növekedésre és az optimalizálásra. A válaszadók csaknem minden ötödik tagja - 19,3 százalék -jelezte, hogy elégedetlen a jelenlegi automatizálási kezdeményezéseivel.

Közel fele, 44,2 százalék azt mondta, hogy valamennyire elégedett, míg a válaszadók csupán 6,3 százaléka mondta, hogy nagyon elégedett a robotikával és az automatizálással.

A kiskereskedők elvárásai

A kiskereskedők sokféle választ adtak arra a kérdésre, hogy szerintük mi segíthet nekik a megtakarításokban. Körülbelül 25,3 százalékuk azt mondta, hogy termelékenységnövekedést várnak az emberekkel való kiegészítéstől, és az ember-gép együttműködést jelölték meg kulcsfontosságú célterületként. Ugyanennyi válaszadó emelte ki az új szoftverek szükségességét, 17 százalékuk pedig azt mondta, hogy a robotikától és az automatizálástól várja a termelékenység növelését.

Különböző válaszokat adtak arra vonatkozóan is, hogy mekkora termelékenységnövekedést várnak. Több mint egyharmaduk, 35,4 százalékuk azt mondta, hogy 21-30 százalékos termelékenységnövekedést vár, míg 30,6 százalékuk úgy vélte, hogy 11-20 százalék közötti növekedést fog tapasztalni.

Összességében 55,3 százalék mondta azt, hogy 20 százalék feletti növekedésre számít. A ProGlove szerint ez azt bizonyította, hogy a kiskereskedők a technológiai beruházásokat a termelékenység növelésének méltó útjának tekintik.

„Az automatizálás összetett helyzetet teremt a kiskereskedők számára” - mondta Stefan Lampa, a ProGlove vezérigazgatója egy közleményben. „Miközben potenciális hatékonysági lehetőségeket rejt magában, kutatásunk kiemeli az ember-gép együttműködés kritikus szerepét. A kiskereskedők olyan kölcsönhatást keresnek, amely a technológiát az emberi munkaerő megerősítésére, nem pedig helyettesítésére használja fel” – írja a The Robot Report.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink