Elemzések A luxus nem mindig jelent biztonságot

A luxus nem mindig jelent biztonságot

autopro.hu/D.Á. | 2022.07.11 12:22

A luxus nem mindig jelent biztonságot

Fotó: BMW PressClub Global

Az Alfa Romeo Tonale és a Cupra Born közte van annak az öt új autónak, amelyek maximálisan teljesítették az Euro NCAP szigorú biztonsági tesztjeit. A BMW i4 megmutatta, hogy a luxus nem mindig jelenti a maximális biztonságot.

A Tonale 83 százalékot ért el felnőtt utas biztonsága terén, és 85-öt gyermek utas védelmében. A legalacsonyabb értékelést a sérülékeny közlekedők védelmében érte el, itt 67 százalékot kapott, mert voltak olyan karosszériaelemek – például az A-oszlop – amely nem nyújt kellő védelmet a kívülről belecsapódó úthasználók számára.

Az új Cupra Born még a Tonalét is túlszárnyalta. 93 százalékos védelmet élveznek benne a felnőtt utasok, 89-et a gyermekek, 73-at a sérülékeny közlekedők. A Kia Sportage szintén öt csillagot szerzett. Mivel ez a modell egy platformra épül a Hyundai Tucsonnal, csak a szükséges teszteket végezték el rajta, a többi eredményt a Tucsontól vették át. A Sportage 87 százalékos védelmet nyújt felnőtt utasainak.

Ötcsillagos értékelést kapott még a Mercedes-Benz két egyterűje, a T-osztály és a Citan Tourer is. Ez a két modell ugyan a Renault Kangoo-val épül egy platformra, mégis jobb védelmet nyújtanak. Található bennük például egy központi légzsák a két utas között, és jobb aktív biztonsági rendszerek dolgoznak bennük.

Gyengébben teljesítők

Az Euro NCAP tesztelte a Toyota Aygo X-et és a BMW i4-et is, de mindkettő csak négy csillagot ért el. A Toyota állítólag jól teljesített, de hiányoznak belőle további fejlett aktív biztonsági rendszerek. A BMW a tesztelők szerint jó példa arra, hogy a luxus és a biztonság nem mindig jár kéz a kézben. Az ötödik csillagot fontos törésteszt-szempontok elmulasztásáért nem kapta meg az elektromos i4 — számolt be az Autocar.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink