Elemzések Szépen menetel előre az AutoWallis

Szépen menetel előre az AutoWallis

autopro.hu | 2023.07.17 13:17

Szépen menetel előre az AutoWallis

Fotó: AutoWallis

Régiós jelenlétének köszönhetően továbbra is kiegyensúlyozottan növekedett az AutoWallis Csoport az első félévben, miután kétharmadával növelte az értékesített gépjárművek számát az előző évhez képest. A növekedés motorja továbbra is a Nagykereskedelmi üzletág, de a kiskereskedelem is jól teljesített.

Továbbra is stabilan növekszik az AutoWallis Csoport azt követően, hogy az elmúlt négy évben folyamatosan rekordot mutatott fel a közép-kelet-európai régióban működő vállalat. Az utóbbi időszakban Európa, így a régió számos országában kedvezőtlen gazdasági folyamatok indultak el, mely a gazdasági növekedés lassulásában, bizonyos esetekben visszaesésben is lemérhető, azonban az AutoWallis diverzifikált működésének köszönhetően a Csoport továbbra is masszív, a piaci átlag feletti növekedést mutat fel negyedévről negyedévre. Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat működése kiegyensúlyozott: a 15 országos jelenlét, a széleskörű nagy- és kiskereskedelmi tevékenység, melyben a csoport több mint egy tucat autómárkát képvisel, a mobilitási szolgáltatások egyre bővülő köre mind hozzájárul ahhoz, hogy akár még kedvezőtlen gazdasági környezetben is növekedjenek. A vezérigazgató kiemelte, hogy az AutoWallis árbevételének több mint fele immár tartósan külföldről származik, és a Csoport továbbra is a nemzetközi terjeszkedésre fókuszál, ráadásul egy olyan régióban, ahol az autópiac növekedési kilátásai kedvezőek. Hozzátette, hogy az értékesítés motorja továbbra is a Nagykereskedelmi üzletág, míg a Kiskereskedelem területén a szolgáltatási terület növekszik a legdinamikusabban.

Komoly növekedés minden üzletágban

Az idei első félévben a Nagykereskedelmi Üzletágban közel duplázódott (+92,3 százalék), 20.500 darabra ugrott az értékesítés 2022 első félévéhez képest, mely részben a tavaly végrehajtott Renault Hungária felvásárlásnak köszönhető (+5998 darab). Fontos ugyanakkor, hogy az akvizíció nélkül is 36,1 százalékkal (+3843 darab) bővült a szegmens, melyből a legerősebb növekedést ezúttal is a SsangYong mutatta fel (+2.295 darab, +64,3 százalék), amit az Opel bővülése követett (+1439 darab, +22,6 százalék). A Kiskereskedelmi üzletág az első félévben 4178 darab új (+10,4 százalék) és 956 darab használt (+két százalék) gépjárművet értékesített, így teljesítménye jelentősen meghaladta a magyar személyautó-piac csökkenését. A Kiskereskedelmi üzletág szolgáltatási területén a szervizórák száma 16,8 százalékkal 91.094-re emelkedett, és az AutoWallis a rövidtávú gépjárműkölcsönzés területén is folytatni tudta a növekedést. A Csoport által Magyarországon képviselt Sixt 7,8 százalékkal 10.109-re növelte a bérleti események számát az első félévben, miközben a bérleti napok száma 3,8 százalékkal 86.618-ra emelkedett. A Nelson Flottalízing Kft. februári akvizíciójának köszönhetően a hosszútávú gépjárműkölcsönzés és flottamenedzsment szolgáltatások jelentősen emelkedtek, így az első félévben a Csoport 3281 gépjárművel szolgálta ki ügyfelei igényeit.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink