Elemzések Száz munkahelyet teremt a bátonyterenyei akku-újrahasznosító – ez történt a 27. héten

Száz munkahelyet teremt a bátonyterenyei akku-újrahasznosító – ez történt a 27. héten

Végh Martin | 2021.07.12 07:18

Száz munkahelyet teremt a bátonyterenyei akku-újrahasznosító – ez történt a 27. héten

Fotó: MTI

A SungEel Hitech Kft. egy új, akkumulátorok újrahasznosítására tervezett üzemet nyitott meg a nógrádi Bátonyterenyén, száz új munkahelyet teremtve. Komoly uniós büntetést kapott a Volkswagen és a BMW a szabályellenes emissziócsökkentési összejátszásuk miatt, a Daimlert a legnagyobb német fogyasztóvédelmi szervezet perelte be, míg visszakanyarodva Magyarországra, kiderült, hogy a ZalaZone rövidesen új elemekkel bővül. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Átadták a SungEel Hitech Kft. akkumulátorok újrahasznosítására szolgáló üzemét Bátonyterenyén. Az évente 50 ezer tonna hulladékot feldolgozó létesítménnyel száz új munkahely jött létre.

Képzési együttműködés született a fából készült csomagolóeszközöket gyártó Deufol Hungary Kft. és a Debreceni Szakképzési Centrum között. A megállapodás a faipar, a logisztika és az informatika területére is kiterjed.

A fejlesztés akadályozásában működtek együtt

Az Európai Bizottság 875 millió euró büntetést szabott ki a Volkswagenre és a BMW-re, amiért azok összejátszottak a nitrogén-oxid-kibocsátás csökkentésére szolgáló technológiák fejlesztésének visszafogása érdekében.

A BMW Csoport egyébként igen sikeres első fél évet tudhat maga mögött. Értékesítése közel negyven százalékkal haladta meg a tavalyit, amivel a járvány előttinél is sokkal jobban teljesített.

A Bugatti mintegy két évtized után a Volkswagen Csoporton kívül folytatja. A vállalat a horvát Rimac elektromos sportautókat fejlesztő céggel összeolvadva fog tovább működni.

A Porsche 43 ezer Taycant hív vissza. A tisztán elektromos típusnál felfedeztek egy hibát, ami az elektromos motor leállásához vezethet.

Sokat javultak a Mercedes-Benz globális eladásai 2020 első hat hónapjában, mikor a tisztán elektromos és plug-in hibridek értékesítése éves összevetésben 305 százalékkal nőtt.

Az már rosszabb hírként érkezett a Daimlernek, hogy a vállalat ellen a legnagyobb német fogyasztóvédelmi szervezet csoportos pert indított dízelautóinak manipulált kibocsátási értéke miatt.

Megfizethető árú, de ugyanakkor a saját kategóriájuk legjobbjának számító elektromos modelleket fog fejleszteni a Stellantis, ami 2030-ig 30 milliárd eurót fordít elektrifikációra. A vállalat egyúttal bejelentette, hogy elektromos furgonok gyártásába kezd angliai üzemében.

A Volvo Aurobay néven külön céget alapít nem tisztán elektromos autóinak. A vállalat ezzel továbbra is lefedheti a belső égésű szegmenst, míg saját maga 2030-tól csak tisztán elektromos modelleket kínál majd.

A Jaguar Land Rover arra számít, hogy a mostani negyedévben súlyosbodni fognak az elektronikai alkatrészek beszerzésében jelentkezett nehézségek.

A Daimler Trucks, az AB Volvo és a Volkswagen érdekeltségébe tartozó Traton közös vállalat alapításával kívánja felgyorsítani a teherautók és buszok töltőhálózatának kiépítését.

Fejlődik a ZalaZone

Rövidesen új elemekkel bővül a ZalaZone tesztpálya, ami a régióban egyedülálló kutatás-fejlesztési környezetet teremt.

Az idei pályázati programon a tavalyinál is több támogatási igény érkezett elektromos járművek vásárlására Magyarországon. Az elektromos autók növekvő népszerűsége mögött az ITM szerint a jól felépített támogatási program húzódik.

Itthon az új mellett a használt villanyautókat is egyre többen keresik. Legalábbis ezt mutatják a Kocsi.hu statisztikái, amik szerint az idei első fél évben az elektromos típusok dupla akkora részt hasítottak ki az eladásokból, mint egy éve.

Az AutoWallis és az Alteo a jövőben összehangolják e-mobilitási szolgáltatásaikat. A megállapodás az elektromos autók töltéséhez kapcsolódó megoldásokra is kiterjed.

A balassagyarmati önkormányzat új iparterületet alakított ki a város déli gazdasági zónájában. A beruházás a közművesítést és a déli és nyugati iparterületet összekötő út megépítését is magába foglalta.

Feljövőben a brit értékesítések

Idén júniusban körülbelül negyedével több autót értékesítettek Nagy-Britanniában, mint egy évvel megelőzően, mikor még a járvány miatt a kereskedések egy része zárva volt.

A kínai autógyártók szövetségének nem végleges számai szerint éves összevetésben júniusban nagyot esett a Kínában értékesített járművek száma, a helyi autópiac dinamikus növekedési ütemének megtörésére utalva.

A vártnál nehezebb kilábalásra számítanak a német járműipari szereplők. Meglátásuk szerint a folyamatot leginkább a félvezetők hiánya fogja vissza.

Kiemelt Partnereink