Archív Sokkal pesszimistább a német járműipar, mint az év elején

Sokkal pesszimistább a német járműipar, mint az év elején

autopro.hu/P.B. | 2021.07.06 14:22

Sokkal pesszimistább a német járműipar, mint az év elején

Fotó: Pexels

A német járműipari szereplők szerint lassabb és göröngyösebb lesz a válságból való kilábalás útja a vártnál, leginkább a félvezetőhiány miatt, ami nehézségeket okoz az alkatrészellátásban.

A Német Autógyártók Szövetsége, a VDA legfrissebb előrejelzésében három százalékos növekedést vár az idei évre 2020-hoz képest a német járműgyártásban. Ez jelentősen óvatosabb becslés, mint a korábbi, 13 százalékos növekedésről szóló prognózis.

A pesszimistább előrejelzés oka, hogy az elmúlt hónapokban a német járműgyártók a vártnál kevesebb autót tudtak előállítani. Ez elsősorban a chiphiány miatt alakult így, egyszerűen nem tudnak a keresletnek megfelelő mennyiségű autót gyártani az OEM-ek, mert nincs elég félvezető az autókhoz.

Darabszámban is jelentős csökkenés

Az év elején még négymillió idén gyártott német autóval számoltak, ez most 400 ezerrel csökkent, most már 3,6 millió autó legyártásával számol a VDA. A lépés nem meglepő, korábban több OEM is panaszkodott rá, hogy kevesebb autót tud gyártani a chiphiány miatt, a szakértők szerint pedig nincs esély arra, hogy ez a probléma idén megoldódjon.

Bár 2021 első felében 16 százalékkal nőtt a német járműipar teljesítménye (1,73 millió autót gyártottak), ez nagyban köszönhető annak, hogy a koronavírus-járvány tavaly az év első felében fejtette ki a legerősebb hatást. A VDA pesszimizmusát támasztják alá a júniusi adatok, az első nyári hónapban 19 százalékkal kevesebb autót gyártottak Németországban, mint tavaly.

A német járműipar Európa legnagyobb gazdaságának, Németországnak a húzóágazata, körülbelül 800 ezer embernek ad munkát csak Németországban – írja a Reuters.

Kiemelt Partnereink