Elemzések Segít elkerülni a baleseteket a nappali menetfény

Segít elkerülni a baleseteket a nappali menetfény

autopro.hu/V.M. | 2023.04.17 12:22

Segít elkerülni a baleseteket a nappali menetfény

Fotó: Audi MediaCenter

Az ausztráliai Monash Egyetem munkatársai által végzett kutatás szerint azon járművek, melyeket nappali menetfénnyel látnak el, statisztikailag kisebb valószínűséggel lesznek részesei olyan baleseteknek, melyek megtörténésében közrejátszik a másik jármű láthatósága.

Hirdetés

Az egyetem melbourne-i Balesetkutató Központjának tagjai Új-Dél-Wales, Victoria, Queensland és Nyugat-Ausztrália szövetségi államok rendőrségi statisztikáit vizsgálták meg. A kutatók a nem éjszakai viszonyok között történt, több jármű összeütközésével járt olyan baleseteket vették be számításaikba, melyeknél a láthatóság valamilyen módon szerepet játszott.

Mint kiderült, a nappali menetfény átlagosan 8,8 százalékkal csökkentette a balesetek kockázatát.

Szürkületkor még többet számít

A kutatók 2010-2017 időszakának rendőrségi baleseti adatait vették alapul, míg az érintett járművek adatait, köztük az alvázszámot más forrásokból szerezték meg. Utóbbiak lehetővé tették a nappali menetfénnyel biztosan rendelkező modellek azonosítását.

Az eredmények szerint nappal az ütközések esélye 7,6 százalékkal csökkent, míg hajnalban és napnyugtakor ennél is sokkal nagyobb mértékben, 20,3 százalékkal. Minden időszakot együtt nézve 8,8 százalékos átlagos kockázatcsökkenés volt kimutatható nappali menetfény használata mellett. Az új autókon ma már elterjedt megoldás a legnagyobb mértékben, 23,8 százalékkal hajnalban és szürkületkor a 75 kilométer/óránál magasabb sebességhatárral ellátott útszakaszokon mérsékelte a balesetveszélyt.

A szerzők a – több korábbi kutatással egybecsengő – eredmények alapján a nappali menetfény kötelezővé tételét javasolják az új modellek esetében. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy ez már meg is valósult a világ sok részén – írta meg a Motor1.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink