Elemzések Robbanás előtt áll a közösségi autózás piaca

Robbanás előtt áll a közösségi autózás piaca

autopro.hu | 2016.03.04 13:43

Robbanás előtt áll a közösségi autózás piaca

Egy friss tanulmány szerint 2021-ig meghatszorozódhat a carsharing felhasználóinak száma.

Komoly növekedés előtt áll a közösségen belüli autómegosztást kínáló carsharing piaca: a Boston Consulting Group (BCG) tanulmánya szerint öt éven belül 35 millióra fog nőni a szolgáltatást igénybe vevők száma, ami a piacon jelen lévő vállalatok számára komoly forgalom- és profitnövekedést ígér. A 35 millió felhasználó közel öt százaléka Németország lakosai közül kerülhet ki – írja az Automobilwoche.

2015-ben 5,8 millió fogyasztót regisztráltak a piacon, nekik világszerte 86 ezer jármű kölcsönzésére nyílt lehetőségük. A tanulmány készítői nem hiába jósolnak a folyamatban nagy szerepet Németországnak, hiszen a statisztikákból kiderül, hogy az országban már tavaly is egymillió ember vette igénybe a carsharing rendszerét.

A BCG tanácsadói szerint a főleg városokban üzemeltetett közösségi autók igénybevétele leginkább azoknak a sorőröknek éri meg, akiknek az éves futásteljesítménye 7.500 kilométer alatti. Aki csak városban használja autóját, az új szolgáltatás segítségével a saját tulajdonú személykocsi fenntartását is megspórolhatja.

Kérdés, hogy mit szólnak mindehhez az autógyártók. A bostoni társaság elemzése szerint nincs mitől félniük a fogyasztói szokások átalakulása miatt, hiszen a carsharing terjedése nem befolyásolja az eladott új autók számát: a magánszemélyek vásárlásainak kismértékű visszaesését ellensúlyozhatja a flották növekedése.

Kiemelt Partnereink