Elemzések Rekord szinten az e-autók globális eladásai

Rekord szinten az e-autók globális eladásai

autopro.hu/V.M. | 2023.12.14 06:22

Rekord szinten az e-autók globális eladásai

Fotó: Pexels

Novemberben a tisztán elektromos és a plug-in hibrid járművek globális értékesítése 27 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, annak ellenére, hogy Európában a kereslet visszaesése volt tapasztalható.

A Rho Motion piackutató cég szerint a novemberi 1,4 millió értékesítés új havi rekordot jelent. 2022 azonos hónapjában 1,1 millió elektromos autót adtak el világszerte.

„Az eladások annak ellenére folytatták növekedésüket, hogy a piacon sok negatív hatás jelentkezett, és arra számítunk, hogy az értékesítések decemberben is magasak lesznek” – mondta Charles Lester, adatmenedzser a Reuters-nek nyilatkozva.

A Rho Motion Reuters által idézett adatai szerint az akkumulátoros elektromos modellek a novemberi eladások 70 százalékát adták, míg a plug-in hibridek a maradék 30 százalékát.

Csak átmeneti a csökkenés Európában

Kínában a piaci volumen 25 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit, míg az Egyesült Államokban és Kanadában 43 százalékkal. Európában ugyanakkor 3 százalékos visszaesést mértek. Utóbbi eredmény a Rho Motion szerint a magas bázisévi adatnak tudható be, ugyanis 2022 végén a németországi támogatások csökkentése előtt sokan vásároltak új elektromos járművet.

Az eladásokra kihathat, hogy Franciaország úgy alakítja át saját támogatási programját, hogy az az európai márkákat részesítse előnyben a kínai riválisokkal szemben. Lester azonban ennek ellenére erős európai eladásokkal számol, mivel az autógyártóknak meg kell felelniük a szigorodó emissziós előírásoknak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink