Elemzések Nőttek az új megrendelések a német feldolgozóiparban

Nőttek az új megrendelések a német feldolgozóiparban

MTI | 2024.04.05 15:23

Nőttek az új megrendelések a német feldolgozóiparban

Fotó: Pexels

A januári esés után februárban nőttek a német feldolgozóipar új megrendelései a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis április 5-én, pénteken közölt adatai szerint.

Februárban az előző havihoz képest naptári és szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal nőttek a feldolgozóipar új megrendelései a januári 11,4 százalékos esést követően. Az elemzői várakozások átlagában nagyobb, 0,6 százalékos növekedés szerepelt februárra.

A feldolgozóipar februári új megrendelései naptári kiigazítással 10,6 százalékkal csökkentek éves összevetésben a januári 6,2 százalék esés után.

A kevésbé volatilis három hónapos összehasonlítás azt mutatta, hogy az új rendelések 2,8 százalékkal voltak magasabbak tavaly december és idén február között, mint a megelőző három hónapban. A növekedés azonban elsősorban a decemberi nagy megrendelésnek volt köszönhető. A jelentősebb megrendelések nélkül a tavaly decemberétől idén februárig beérkező rendelések 0,8 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző három hónapban.

Feldolgozóiparon belüli elosztás

A feldolgozóiparon belül havi összevetésben a rendelésállomány a gépiparban 10,7 százalékkal, a vegyiparban 3,1 százalékkal, a gyógyszeriparban pedig 6,6 százalékkal, nőtt, miközben az autóiparban 8,1 százalékkal, a fémtermékek gyártásában 5,3 százalékkal esett.

A beruházási javak területén februárban 0,6 százalékkal csökkent, a köztes termékek szektorában 1 százalékkal nőtt, a fogyasztási cikkek ágazatában pedig 2,2 százalékkal emelkedett a rendelésállomány januárral összevetve. Februárban a belföldi új megrendelések 1,5 százalékkal nőttek, a külföldi megrendelések 0,7 százalékkal estek vissza.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink