Elemzések Nincs elég munkás a klímabarát gazdasághoz

Nincs elég munkás a klímabarát gazdasághoz

autopro.hu/P.B. | 2023.01.12 07:21

Nincs elég munkás a klímabarát gazdasághoz

Fotó: Continental Press

A zöldenergiával foglalkozó amerikai cégek szinte mindent megtesznek a dolgozók megszerzéséért, így is munkaerőhiánnyal kell szembesülniük. A kevés dolgozó komoly gátja lehet a Biden-adminisztráció által meghirdetett klímapolitikának.

Hirdetés

Joe Biden egyik legfőbb kampányüzenete a klímaváltozásra való komolyabb reakció és a zöld gondolat központi szintre emelése volt. Kétségtelen tény, hogy amióta a Demokrata Párt vezeti az Egyesült Államokat, azóta több lépést is tettek a környezetbarát átállás felé. Ugyanakkor a szintlépéshez jóval több munkásra lesz szükség.

Mint ismert, az amerikai törvényhozás 2022 nyarán fogadta el Biden klímavédelmi csomagját, az Inflation Reduction Act néven ismert törvénycsomagot. Az autopro.hu is beszámolt róla korábban, hogy a járműiparban ez milyen változásokkal jár – például a helyi gyártáshoz kötik az elektromos autók utáni támogatásokat –, de az iparágon bőven túlmutatnak a csomagban meghatározott intézkedések, célok.

Rengeteg új állás jön létre

A csomag többek között mintegy 537 ezer állást hoz létre az Egyesült Államokban a következő tíz éven belül. A legtöbb embert a megújuló energiákkal kapcsolatos munkakörök szívnák fel, több mint 150 ezret. Emellett az építőipar zöldítése (energiahatékony és környezetbarát épületek építése) és a mezőgazdaság átalakítása közel 100-100 ezer embert vinne el, míg az elektromobilitás 70 ezret. Kérdés, ki fogja betölteni ezeket a pozíciókat?

Az USA munkanélküliségi rátája történelmi mélyponton van, mindössze 3,5 százalék körüli a munkanélküliek aránya. Ez persze jó hír, csak nem azoknak, akiknek új munkaerőre lenne szüksége.

Harc a dolgozókért

A munkaerőhiány különösen az elektromos járművekkel kapcsolatos iparágakat sújtja, de a napelemek gyártásában sem lesz sokkal jobb a helyzet. Ez viszont arra sarkallhatja a cégeket, hogy minél több juttatást adjanak a dolgozóiknak.

A koreai SK Innovation 2025-re a mai négyezerről húszezerre szeretné emelni a dolgozói létszámát az Egyesült Államokban. A vállalat jelenleg a Georgia államban található Commerce-ben gyárt akkumulátorokat a Ford F-150 elektromos verziójához. A cég jelentősen növelte a dolgozói fizetését, hogy az új munkaerő számára vonzóvá váljon – írja a Reuters.

Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala szerint az akkumulátorgyártó óránként 20 és 34 dollár közötti fizetést hirdet, ami meghaladja a georgiai 18,43 dolláros átlagos órabért. Az SK Innovation emellett jobb biztosítást és ingyenes munkahelyi étkezést is kínál.

„Georgiában nincs bőség a tehetséges fiatalokból. De igyekszünk javítani néhány politikánkon, hogy jobb munkaerőt szerezzünk, és azt tartsuk is meg” - mondta az SK egyik tisztviselője a Reuters-nek.

A napelemek piacán aktív SunPower Corp. agresszíven toborozza a munkaerőt, sőt, Peter Faricy vezérigazgató szerint a vállalat az általa „őrültnek tűnő ötleteket” is vizsgálja a munkaerő biztosítása érdekében. Ide tartozik például cégek felvásárlása azok dolgozói állománya miatt.

A SunPower az elmúlt évben a panelgyártó First Solar Inc.-vel is tárgyalt egy könnyebben telepíthető napelempanel kifejlesztéséről, amely lehetővé teszi a személyzet számára, hogy naponta két otthont építsenek be egy helyett - mondta Faricy.

A napelemes, szélenergiával és elektromos járművekkel foglalkozó cégek a munkaerő keresése során kibővítették a katonai veteránok, nők és korábban bebörtönzöttek ingyenes és támogatott képzését is, vagyis ingyenes átképzéssel is próbálkoznak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink