Elemzések Német vezetéssel védenék meg a belső égésű motort

Német vezetéssel védenék meg a belső égésű motort

autopro.hu/V.M. | 2023.03.14 12:23

Német vezetéssel védenék meg a belső égésű motort

Fotó: Pexels

Németország szövetségre lépett Olaszországgal és több kelet-európai országgal, köztük hazánkkal annak érdekében, hogy megakadályozza a belső égésű motorral szerelt autók értékesítésének 2035-ös betiltását.

Az Európai Unióban a Bizottság törvénytervezete szerint 2035-től kizárólag emissziómentes, vagyis tisztán elektromos új személyautókat lehet forgalomba hozni. A tervezetről a végső szavazást nemrég tartották volna, előbb Olaszország, majd Németország utolsó pillanatban jött ellenkezése miatt azonban elhalasztották azt.

A kifogásolók olyan módosításokat szeretnének, melyek garantálnák, hogy a belső égésű motor 2035 után is fennmaradhasson az új járművekben.

Március 13-án Csehország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Románia és Magyarország közlekedési miniszterei összeültek, hogy megvitassák az általuk szükségesnek tartott módosításokat.

Gyorsan kell cselekedni

„A javaslat sürgős változtatásra szorul” – nyilatkozta Volker Wissing német közlekedési miniszter a gyűlés után. Kifejtette továbbá, hogy a résztvevő országok biztosítani akarják, hogy a karbonsemleges szintetikus üzemanyagot használó belső égésű motoros autók 2035 után is forgalmazásban maradhassanak.

„A belső égésű motor betiltása, mikor az klímasemleges módon is üzemelhet, rossz megközelítésnek tűnik számunkra” – idézi Wissinget a Reuters.

Az e-fuelként is ismert szintetikus üzemanyagok, amennyiben megújuló energiával állítják elő azokat, lehetővé teszik a motor karbonsemleges üzemelését, mivel azonban elégésük szén-dioxid ismételt légkörbe kerülésével jár, nem felelnek meg az EU zéró emissziós követelményének.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink