Elemzések Minél több a technikai újítás egy autóban, annál több vele gond

Minél több a technikai újítás egy autóban, annál több vele gond

autopro.hu/P.B. | 2020.06.28 04:23

Minél több a technikai újítás egy autóban, annál több vele gond

Fotó: hyundainews.com

Egy, az autótulajdonosok elégedettségét firtató kérdőíves felmérés szerint a luxusautók tulajdonosai kevésbé elégedettek autóikkal, mint az egyszerűbb autóval rendelkezők. Az elsőre furcsának hangzó eredmény mögött az állhat, hogy az autósok egyszerűen annak örülnek a legjobban, ha minél kevesebbet kell foglalkozniuk járművükkel. Ha sok a technológiai újítás egy autóban, akkor több benne az olyan elem, ami elromolhat, ez pedig sok kellemetlenséggel jár.

A JD Power több mint 87 ezer ember részvételével készített felmérést arról, hogy mennyire elégedett az autójával. A kutatás során csak olyanokat kérdeztek meg, akik 2020-ban megjelent autóval rendelkeznek, a felmérés 2020 első három hónapjára vonatkozik.

Az eredmény elsőre meglepőnek tűnhet: 166 probléma jutott 100 autóra, tavaly viszont csak 93 volt ez a szám. Szerencsére nem arról van szó, hogy a 2020-ban megjelent autók ennyivel rosszabbak lennének a 2019-eseknél, hanem csak annyi történt, hogy több funkcióra kérdeztek rá idén.

A rendkívül leegyszerűsített tétel, miszerint „a több technológia több problémával jár”, nem csak abban mutatkozik meg, hogy idén ennyi hibát neveztek meg az autótulajdonosok. A JD Power felméréseiben rendre a prémium vagy luxusmárkák teljesítenek a legrosszabbul, ezek tulajdonosai találják a legtöbb hibát.

Modern problémák

Jellemző, hogy a megkérdezett autótulajdonosok legfőbb gondja a navigációs rendszer működésével volt. Például olyan hibákat említettek, hogy a telefonjuk nem tud a Bluetooth segítségével csatlakozni az autó rendszeréhez, vagy hogy az Apple Carplay vagy az Android Auto nem működött rendesen.

Szintén sokan emelték ki az autók informatikai rendszerének akadozását, a felmérés szerint általános jelenség, hogy a felhasználók nem elégedettek az autóik számítógépes rendszerével.

Prémium márkák a sor végén

Ahogyan említettük már, átlagosan 166 hiba jutott 100 autóra. A legrosszabbul a Tesla szerepelt, 250 hiba jutott 100 autóra. Ugyanakkor ezt az adatot fenntartásokkal kell kezelni, mert nem minden államban járult hozzá a Tesla az adatok közléséhez. A lista végén a Mercedes, a Land Rover, a Volvo és az Audi található, de a BMW is rosszabbul szerepelt az átlagnál –írja a Wired.

A legjobban a Dodge és a Kia áll 136 hibával 100 autó esetében. Őket a Chevrolet követi, majd a Buick és a Volkswagen.

Kiemelt Partnereink