Elemzések Mexikóból leselkedik a fenyegetés az USA járműiparára

Mexikóból leselkedik a fenyegetés az USA járműiparára

autopro.hu/P.B. | 2024.02.26 16:22

Mexikóból leselkedik a fenyegetés az USA járműiparára

Fotó: SAIC Motor

Az Egyesült Államok kormányának meg kell akadályoznia az olcsó kínai autók és alkatrészek behozatalát Mexikóból véli az amerikai autógyártók érdekképviseleti szervezete.

Az Alliance for American Manufacturing, azaz az Amerikai Gyártók Szövetsége arra figyelmeztetett, hogy a Mexikóból származó kínai alkatrészek és autók veszélyeztethetik az amerikai autógyártók életképességét.

„Az olcsó kínai autók – amelyek azért olyan olcsók, mert a kínai kormány hatalmával és finanszírozásával támogatják őket – bevezetése az amerikai piacra az amerikai autószektor számára kihalásához vezethet” – jelentette ki a szervezet.

A csoport azzal érvel, hogy az Egyesült Államoknak törekednie kell annak megakadályozására, hogy a Kínában székhellyel rendelkező vállalatok Mexikóban gyártott autói és alkatrészek részesüljenek az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás előnyeiből.

„A kínai autóimport előtt nyitva hagyott kereskedelmi kiskaput be kell zárni, mielőtt tömeges üzembezárásokat és munkahelyek megszűnését okozná az Egyesült Államokban” - áll a jelentésben.

A Mexikóban gyártott járművek és alkatrészek kedvezményes elbánásban részesülhetnek az USA-Mexikó-Kanada kereskedelmi megállapodás értelmében, valamint az ott gyártott elektromos autók a 7500 dolláros adójóváírásra is jogosultak.

Valódi a fenyegetés

A kérdés egyre inkább napirendre kerül azóta, hogy a kínai BYD elektromos járműveket gyártó üzem létrehozását tervezi Mexikóban. Az olcsóbb modelljeiről és változatosabb kínálatáról ismert BYD a közelmúltban megelőzte legnagyobb riválisát, a Teslát, és az eladások alapján a világ vezető elektromos járműgyártójává vált.

A Tesla csaknem egy éve jelentette be, hogy gyárat épít az észak-mexikói Nuevo Leon államban. Októberben Mexikó azt közölte, hogy egy kínai Tesla-beszállító és egy kínai technológiai vállalat közel egymilliárd dollárt fektet be az államba.

Az amerikai törvényhozók kétpárti csoportja arra sürgette a Biden-kormányzatot, hogy emelje meg a kínai gyártású járművekre kivetett vámokat, és vizsgálja meg, hogyan lehet megakadályozni, hogy a kínai vállalatok Mexikóból exportáljanak az Egyesült Államokba – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink