Elemzések Május lehet a mélypont a műanyagipari termelésben

Május lehet a mélypont a műanyagipari termelésben

autopro.hu | 2020.05.14 16:23

Május lehet a mélypont a műanyagipari termelésben

Fotó: BASF Press photos

Az európai országok elkezdték fokozatosan lazítani a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedéseiket. A gazdaság újraindulása azonban lassan és országonként eltérő ütemben halad, így a gyenge műanyagipari kereslet Közép-Európában egészen május végéig fenn fog maradni. Ugyanakkor a szektorok között továbbra is jelentős eltérések vannak. Van, ahol magas a kereslet, míg máshol még pangás van.

Hirdetés

Meglepően hangozhat, de a gazdaság magához térése egyes szektorokban a kereslet és a termelés csökkenését eredményezte. A myCEPPI műanyagipari tanácsadó vállalat szerint ez azért lehetséges, mert a magánszemélyek és a cégek is elkezdték leépíteni biztonsági tartalékaikat, mind alapanyag, mind félkész és késztermékek tekintetében.

A műanyagfeldolgozók termelését, illetve kapacitáskihasználtságát tekintve valószínűleg május lesz a mélypont. A myCEPPI közép-európai cégek körében végzett felméréséből kiderült, hogy a vállalatok többsége 30-70 százalékos kihasználtság mellett termel, teljes kihasználtságot pedig csak a válaszadók töredéke jelzett.

Továbbra is csúcson a gyógyszeripar

A szektorokat külön tekintve most is jelentős különbségek vannak. A gyógyszeripari csomagolóanyagok gyártása megközelítőleg teljes kapacitáskihasználtsággal zajlik, és a helyzet előreláthatóan még hónapokig változatlan marad.

A mezőgazdasági kereslet nagyjából megegyezik a korábbi években tapasztalttal. Az építőipari csövek gyártása 60-70 százalékos kapacitáson folyik. A közepes cégeknél általában magasabb, míg a nagyobbaknál általában kisebb a kihasználtság. A kereslet élénkülése júliustól várható, mikortól ugyanis be fognak indulni a nagyobb építőipari projektek. Az egyebek mellett vízelvezetésre, valamint a talaj stabilizálására használt geotextíliák esetében ugyancsak júliusra tehető a kereslet emelkedése. Az építőipari csomagolóanyagok iránt azonban jelenleg is az előző évekhez hasonló magas kereslet mutatkozik.

Az élelmiszeripari flexibilis csomagolóanyagok gyártásában némi lassulás észlelhető, ám ez inkább szezonális hatásoknak tudható be, néhány polimer filmeket gyártó létesítményt ugyanis leállítottak karbantartás céljából. A például margarin, illetve csomagolására használt hőformázott és vékony falú élelmiszeripari csomagolóanyagok iránt a megszokottnál kisebb igény mutatkozik, ami miatt a termelés csak 40-60 százalékos kihasználtsággal folyhat.

A kozmetikai, valamint háztartási vegyszerekhez szükséges csomagolóanyagok termelése is csupán 65-70 százalékos kapacitáskihasználtságon megy. Ennek megfelelően a kupakgyártásban is visszaesés ment végbe, bár itt a várhatóan gyenge turisztikai szezon okozta rendeléselmaradások is közrejátszanak.

Az ipari célú csomagolóanyagok gyártása alacsony volumenen zajlik, az emelkedéshez a termelés felfutására lenne szükség a bútoriparban, az elektromos készülékek terén, illetve az autóiparban. Az autóiparban a műanyag alkatrészek beszállítói átlagosan mindössze 30-40 százalékos kihasználtsággal működnek.

Kiemelt Partnereink