Elemzések Lassú folyamat lesz a műanyagipar újraindulása

Lassú folyamat lesz a műanyagipar újraindulása

autopro.hu | 2020.05.21 11:22

Lassú folyamat lesz a műanyagipar újraindulása

Fotó: BASF Press photos

A gazdaság többi ágával együtt a műanyagipar is kezd újraindulni Közép-Európában, ám a folyamat lassúnak ígérkezik. Az előző héthez képest egyelőre nem sok különbség mutatkozik a keresletben, és sok vállalat úgy látja, hogy az első „normál” hónapra egészen őszig kell várni.

Hirdetés

A myCEPPI Kft. által megkérdezett közép-európai műanyagipari cégek többsége arra számít, hogy a kereslet júniusban, valamint júliusban is gyenge lesz, a piac talpra állását pedig csak szeptemberre teszik. Ebből következően, bár a műanyagok készítésének alapjául szolgáló monomerek árai a közeljövőben előreláthatóan növekedni fognak, a polimerek árai csak korlátozott mértékben fognak emelkedni.

Rossz hír, hogy mostanra az iparág cégei is kezdik felélni pénzügyi tartalékaikat, ami karöltve a kereslet lassú bővülésével egyre több elbocsátáshoz vezethet a következő hónapokban.

A gyógyszeripar továbbra is magas fokozaton pörög

A szektorokat külön tekintve elmondható, hogy az előző héthez képest kevés változás történt. A gyógyszeripari csomagolóanyagok iránti kereslet továbbra is az egekben jár, így a gyártókapacitások kihasználtsága közel teljes.

A mezőgazdaságban használt műanyag termékek iránti keresletet, ahogy eddig sem, úgy most sem érinti a vírushelyzet. Az építőiparban sem rossz a helyzet, a kereslet élénkülésére azonban még várni kell júliusig. A kisebb cégek továbbra is jobban ki tudják használni termelőkapacitásaikat, mint a nagyobbak.

A flexibilis élelmiszer-csomagolóanyagok iránti igény az áprilisi csúcs után most is alacsonyabb szinten mozog, emellett a szektor szereplői számára a bizonytalanságot fokozza az Európai Unió új, csomagolóanyagokra vonatkozó szabályozásának közelgő bevezetése.

A hőformázott és vékony falú élelmiszeripari csomagolóanyagok termelése a megszokottnál most is kisebb volumen mellett folyik Közép-Európában, a gyártás felfutásához pedig a nyugat-európai kereslet növekedése lenne szükséges.

Jól jött a boltok újranyitása

A háztartási műanyagok iránt mutatkozó igény a boltok ismételt megnyitására visszavezethetően még az előző héten megugrott, a kereslet pedig ezen a héten is szinten maradt.

A fontos műanyaghasználónak számító autóiparban, illetve háztartásigép-gyártó szektorban is újraindult a termelés a közép-európai régióban. Előbbi iparágban jellemzően 25-35 százalékos a gyártókapacitások kihasználtsága, míg utóbbiban 50 és 70 százalék közötti.

Kiemelt Partnereink