Elemzések Közép-Európába is begyűrűzhet a rendezetlen brexit

Közép-Európába is begyűrűzhet a rendezetlen brexit

MTI/autopro.hu | 2019.10.01 13:45

Közép-Európába is begyűrűzhet a rendezetlen brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint az euróövezetben és emiatt a közép-európai EU-térségben is viszonylag mérsékelt, de mérhető gazdasági veszteségeket okozna a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése.

A Morgan Stanley londoni befektetési részlege által elkészített tanulmány szerint a rendezetlen brexit a valutaunió hazai össztermékét (GDP) a hozzáadottérték-tartalomra gyakorolt negatív hatás révén 0,42 százalékkal csökkentheti a következő egy évben ahhoz a szinthez képest, amelyet e két régió brexit nélkül ebben az időtávlatban elérhetne. Ugyanez a hatás a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok GDP-értékét 0,47 százalékkal csökkentené.

Ha meg lesz megegyezés, az is rossz lesz

Ugyanakkor az elemzők szerint a megállapodásos brit kilépés sem járna gazdasági veszteségek nélkül. Rendezett brexit esetén az euróövezet GDP-értéke 0,2 százalékkal, a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok hazai összterméke átlagosan 0,22 százalékkal lenne alacsonyabb egy év múlva, mint Brexit nélkül.

Vége lenne a just-in-time-nak

A közelmúltban az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) és az autóipari beszállítók egyesülete együttes fellépéssel próbálta figyelmeztetni a döntéshozókat a megállapodás nélküli brexit autóiparra mért rendkívül káros hatásaira. Egy rendezetlen brexit nagy károkat okozhat az autóipari szektorban, amely a just-in-time gyártási stratégia elve alapján működik. A kereskedelmi feltételekben is változás állna be – a vámok ugrásszerű növekedése jelentősen befolyásolhatja az ügyfelek választását, mind a szigetországban, mind az európai piac résztvevői számára.

Hogy milyen összegekről van szó a gyártásban abban az esetben, ha a just-in-time rendszernek vége lenne, arról ebben a cikkben írtunk korábban.

Nyitókép: Pixabay

Kiemelt Partnereink