Elemzések K+F beruházást hozott a Samsung SDI – ez történt a 36. héten

K+F beruházást hozott a Samsung SDI – ez történt a 36. héten

Végh Martin | 2023.09.11 07:23

K+F beruházást hozott a Samsung SDI – ez történt a 36. héten

Fotó: MTI

Az akkumulátorgyártó Samsung SDI történelmi léptékű K+F beruházást valósít meg Magyarországon. De az előző héten számos más autóipari beszállító hazai beruházásairól is írtunk, köztük a GKN új gyártóüzeméről. Külföldön a BMW lerántotta a leplet a később Debrecenben készülő autója koncepciójáról, miközben a német autóipar Németország eltűnő versenyképességére figyelmeztetett. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

A dél-koreai Samsung SDI hazánk történelmének legnagyobb olyan kutatás-fejlesztési beruházását jelentette be, mely állami támogatással valósul meg. A Gödön akkumulátorokat gyártó vállalat új projektje az energiatárolók kapacitásának és biztonságának növelését célozza.

A GKN a Samsungénál is nagyobb értékű beruházást hozott hazánkba. Az autóipari beszállító borsodi Felsőzsolcán átadott alkatrészgyártó üzeme 52 milliárd forintból épült fel, és többek között a Magyarországon jelenlévő autógyártókat fogja kiszolgálni.

Az LG és a kanadai Magna vegyesvállalata Miskolcon hozza létre első európai gyárát. Az elektromobilitási beruházás 20 milliárd forintból valósul meg, illetve 200 új munkahelyet teremt.

A magyar V-Casting Öntödei Termelő és Szolgáltató Kft. az ecseri székhelyén növelte termelőkapacitását és korszerűsítette eszközparkját közel 600 millió forint befektetésével. A vállalkozás több autóipari vállalatnak is beszállítója.

Az előző héten átadták a Magyar Suzuki új oktatócentrumát, ahol még szeptemberben elindul a duális képzés. A létesítményben a Bottyán János Technikum elektronikai technikus tanulóival kezdődik meg a képzés.

Bezárás is történt

Sajnos nem csak beruházási hírek érkeztek itthonról. Az amerikai Lear Corporation bezárja gödöllői kábelkötegeket előállító gyárát, így mintegy 800 dolgozónak kell új megélhetés után néznie.

Csehországban a Škoda egyik gyára áll le, igaz, csak átmenetileg. A vállalat üzemében a szlovéniai áradások miatti alkatrészhiány folytán kell megszakítani a termelést legalább egy hétre.

A müncheni IAA Mobility-n a BMW bemutatta a Debrecenben gyártandó Neue Klasse koncepcióját. Az újgenerációs elektromos autók számos újításának egyike lesz az új akkumulátorcellák alkalmazása.

A Leapmotor ígérkezik a következő kínai gyártónak, mely Európába jön szerencsét próbálni. A gyártó rögtön kettő típussal is megjelenne az egyelőre még nem megnevezett országokban.

Míg a kínai gyártó Európa felé, addig a svéd Volvo Cars Ázsia felé terjeszkedik. A gyártó bejelentette, hogy Szingapúrban nyitja meg következő technológiai központját, ahol szoftverfejlesztéssel és gyártástechnológiák fejlesztésével is foglalkozni fognak.

Már nem versenyképes Németország

A német autóipart képviselő VDA szerint Németország, mint termelési hely, elveszítette versenyképességét az autóiparban. A baljóslatú megállapításra a szervezet elnöke többek között a magas energiaárak miatt jutott.

Augusztusban hat százalékkal több használt autót importáltak hazánkba, mint az előző hónapban. Ugyanakkor a közel 9000 darabos mennyiség még messze elmarad az előző évi számoktól, betudhatóan a reálbérek csökkenésének.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink