Elemzések Új autókat nem, használtat már vesz a magyar

Új autókat nem, használtat már vesz a magyar

MTI/autopro.hu | 2023.09.05 14:16

Új autókat nem, használtat már vesz a magyar

Fotó: MTI

Augusztusban a DataHouse adatai szerint 8977 import használt személyautó kapott magyar rendszámot, hat százalékkal több, mint júliusban, de továbbra is jóval kevesebb az előző évek havi 10-11 ezres átlagánál.

Hirdetés

Az autópiacokon a reálbércsökkenés miatt kialakult átmeneti keresleti sokk várhatóan csak az év vége környékén oldódik majd - állapította meg friss elemzésében a JóAutók.hu.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint augusztus havi import már csak 7,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól jórészt annak köszönhetően, hogy tavaly ebben a hónapban már megkezdődött a használtautó-behozatal azóta is tartó visszaesése. „A reálbérek csökkenése, illetve a megugró hitelkamatok ezt a piacot különösen érzékenyen érintik, de az inflációs nyomás enyhülésével, kedvező forintárfolyam mellett, az év utolsó hónapjaiban már esély van érezhető növekedésre is” - idézte a vezérigazgatót a közlemény.

Németek az élen

A behozott használt autók közötti márkasorrendet hagyományosan a Volkswagen vezeti, a második helyre a Ford kúszott fel, néhány tucat autóval megelőzve az Opelt. Az Audi negyedik helye változatlan, az ötödik és hatodik helyen viszont szintén helycsere történt: a Mercedes megelőzte a BMW-t. Az év első nyolc hónapjában csaknem minden második importált használt autó ezeknek a márkáknak valamelyike volt.

A JóAutók.hu kitért arra is, hogy a használtautó-import a teljes használtautó-kereskedelemnek egy viszonylag kis szelete: a belföldi átírások száma 6-7-szeresen múlja felül az importból származó autóvásárlásokét. Az év első nyolc hónapjában 70.937 autót hoztak be külföldről, ami 21 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakában regisztrált 89.476-tól.

A JóAutók.hu többszáz autókereskedő re kiterjedt felméréséből az derült ki, hogy 92 százalékuk érzékelt csökkenő érdeklődést idén, a visszaesés a nagyobb értékű személyautóknál volt a legmagasabb. A kereskedők visszajelzései szerint a kereslet a korábbi dinamikus áremelkedést is visszafogta: 57 százalékuk azt jelezte, hogy az általuk meghirdetett használt autók átlagára csökkent, 17 százalék szerint nem változott, és csak 26 százaléknyian számoltak be az átlagár növekedéséről.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink